Când vorbim despre minți strălucite care ne-au schimbat părerile despre știință, la cine vă gândiți? Einstein, Newton, Galileo Galilei, sau poate Darwin? E o listă bună, dar există cu siguranță loc și pentru și o altă persoană interesantă, cu o contribuție incontestabilă pentru umanitate. De la invențiile sale uimitoare, la ura sa deschisă față de perle și dragostea imensă pentru porumbei, această personalitate are cu ce să ne impresioneze.
Descoperă alături de eduboom, aceste 7 fapte interesante despre Nikola Tesla!
Ce i-a spus Thomas Edison lui Tesla când a refuzat să-l plătească? Care a fost cel mai mare vis al lui Tesla? De ce a ales savantul să nu se căsătorească? Găsești aici răspunsurile la aceste întrebări și alte curiozități despre Nikola Tesla:
S-a născut în timpul unei furtuni
În noaptea de 9 spre 10 iulie 1856, Nikola Tesla sosea pe această lume pe timp de tunete și fulgere. Povestea despre nașterea lui ne spune că atunci când a văzut acea furtună puternică, moașa care asista la naștere a considerat-o un semn rău. Ea s-a întors către mama lui și a exclamat: „Acesta va fi un copil al întunericului!”, la care mama lui Nikola a răspuns cu blândețe: „Nu. Va fi un copil al luminii”.
Putea să memoreze cărți întregi
Ți s-a întâmplat vreodată să faci cunoștință cu cineva și să uiți instantaneu numele acelei persoanei? Ei bine, strălucitul om de știință nu prea avea astfel de probleme de memorie. Se spune că Tesla poseda o memorie fotografică atât de bine dezvoltată, încât putea memora cărți întregi fără probleme. Iar acest lucru i-a fost de folos la invențiile sale – își putea imagina fiecare detaliu înainte de a face un desen.
Ura perlele
Cu o siluetă subțire și un gust rafinat pentru modă, inventatorul se bucura de atenția femeilor (deși nu și-a găsit niciodată o soție). Cu toate acestea, doamnele care purtau cercei cu perle nu aveau nicio șansă să se apropie de Nikola Tesla. Fizicianul avea o aversiune puternică față de aceste bijuterii și evita compania persoanelor care le purtau.
Iubea porumbeii
Știința nu a fost singura dragoste a excentricului om de știință. Era cunoscut pentru că iubea porumbeii și, în ciuda fricii sale de microbi, îngrijea păsările bolnave. Un prieten cu pene i-a cucerit atât de mult inima fizicianului, încât acesta a spus: „Am iubit acea pasăre și ea m-a iubit pe mine Atat timp cat o aveam, viata mea avea rost….”
Unele dintre documentele sale au fost ținute secrete
După moartea sa în 1943, toate documentele lui Tesla au fost confiscate din camera de hotel din New York în care locuia. Acest lucru a dat naștere la multe speculații, deoarece se presupune că unele dintre invențiile sale nerealizate, ar include un aparat antigravitațional, o sursă de energie nelimitată și o „rază a morții”. Unele dintre documente sale au fost dezvăluite de FBI în 2018, dar teoriile privind invenții importante ținute secrete, încă circulă.
Nu este absolvent de universitate
Dacă ești de părere că un om cu un intelect atât de vast, a fost un elev premiant … ai dreptate, într-o oarecare măsură. După sute de ore de studiu și nopți nedormite, Nikola Tesla a absolvit primul an de studii la Universitatea Tehnică din Graz cu merite deosebite. Tatăl său chiar a primit o scrisoare de la decanul facultății, în care i se spunea că ”Fiul dv. este o stea.” Curând, însă, lucrurile au luat o întorsătură neașteptată, iar din cauza problemelor cu jocurile de noroc, tânărul Tesla a picat un examen important și apoi a renunțat la universitate.
L-a criticat pe Einstein
Rivalitatea dintre Tesla și Edison este demnă de intriga unui blockbuster modern. Dar știați de relațiile tensionate dintre inventatorul sârbo-american și un alt eminent om de știință? Când a fost întrebat ce părere are despre Teoria relativității a lui Einstein, Tesla a răspuns: „Această teorie este ca un cerșetor care poartă o mantie și pe care ignoranții îl consideră rege”.
Fie că ești convins că Nikola Tesla a fost la un pas de a înzestra omenirea cu energie infinită, fie că pui la îndoială aceste teorii, nu poți nega un lucru. Acest om de știință cu o inimă de poet a iubit cu adevărat fizica (și, după cum am văzut, și porumbeii) și și-a dedicat viața pentru a face lumea, un loc mai bun noi toți. Încheiem cu acest citat al său:
„Deși suntem liberi să gândim și să acționăm singuri, suntem legați, ca stelele de pe cer prin legături indestructibile. Aceste legături sunt invizibile, dar noi le putem simți.”
Dacă vrei să afli curiozități și despre alte personalități din diferite domenii, intră pe platforma eduboom și vei găsi mai multe tutoriale video valoroase și interesante.
Înregistrează-te acum în platformă și primești 7 de zile de acces gratuit la toate cele peste 9.300 de lecții și teste video la materii din clasele I-XII!
Comentarii