new-logo

Test: Legea atracției universale. Aplicații

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
Legea atracției universale guvernează interacțiunea dintre oricare două corpuri cu masă.
2
Greutatea ta pe orice planetă din sistemul solar este forța de atracție gravitațională pe care acel corp ceresc o exercită asupra ta.
3
Alege răspunsurile corecte care definesc mărimile fizice din formula forței de atracție gravitaționale F=k\cdot \fracm1\cdot m2d^2
4
Unde greutatea corpului tău este mai mică: pe Pământ sau pe Lună?
5
Constanta atracției universale kare valoarea 6,67\cdot 10^-11N\cdot m^2\cdot kg^2.
6
Completează cuvintele care lipsesc, astfel încât să descoperi definiția Legii atracției universale.
7
Cunoscând constanta atracției universale k=6,67\cdot 10^-11N\cdot m^2/kg^2, masa Pământului MP=6\cdot 10^24kg și raza Pământului RP=6370km, calculează valoarea expresiei k\cdot \fracMPRP^2.
8
Alege răspunsul care stabilește ce se întâmplă cu forța de atracție gravitațională dintre două corpuri, dacă distanța dintre ele se triplează.
9
O rachetă are greutatea de 10000N la suprafața Pământului. Dacă racheta urcă la o înălțime egală cu raza Pământului, deasupra suprafeței Pământului, atunci greutatea rachetei devine:
10
Între Pământ și orice obiect din vecinătatea sa există interacțiuni gravitaționale. Se deplasează Pământul înspre obiect?
11
Calculează la ce altitudine h forța de atracție gravitațională a Pământului este de 4 ori mai mică decât la suprafața lui. Cunoști raza Pământului RP=6400km.
12
Un obiect având greutatea de 20N la suprafața Pământului este ridicat la o altitudine unde greutatea lui devine 10N. Determină accelerația datorată forței de atracție gravitaționale la această altitudine.
13
Trei sfere A,B,C de mase egale sunt așezate ca în figura din desenul alăturat. Dacă forța de atracție gravitațională FAB dintre sferele A,B  este egală cu 3N, calculează forța de atracție gravitațională FAC dintre sferele A,C.
14
Calculează și compară greutățile unui corp cu masa m=4kg pe Jupiter și pe Pământ, știind că pe Jupiter accelerația gravitațională este de 22,6 m/s^2, iar pe Pământ, de 9,8m/s^2.
15
Calculează la ce distanță d de suprafața Pământului, exprimată în raze terestre \left ( RP \right ), forța cu care acesta atrage o navă cosmică este de n ori mai mică decât la suprafața Pământului?

Descrierea testului

Acesta este un test de Fizică pentru clasa a-IX-a, în care vei învăța să rezolvi aplicații practice în care vei aplica noțiunile acumulate privind legea atracției universale. Vei înțelege astfel cât de importantă este această lege pentru a pătrunde tainele necunoscute ale universului gravitaționale și cât de important este să cunoști cum se pot rezolva astfel de situații practice foarte des întâlnite în viața de zi cu zi. Învață, distrează-te și vei avea note excelente la școală!

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (0)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom