new-logo

Test: Planul înclinat. Aplicații. Accelerația la coborâre

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
Forța de frecare Ff este orientată perpendicular pe direcția de mișcare, iar forța de reacțiune normală N este orientată de-a lungul direcției de mișcare.
2
Conform principiului al doilea la mecanicii newtoniene, pe direcția de mișcare a corpului (Ox), atunci când acesta coboară pe planul înclinat, poți scrie relația: Ff-Gx=m\cdot acoborare
3
Conform principiului al doilea la mecanicii newtoniene, pe direcția perpendiculară față direcția de mișcare a corpului (Oy), deoarece accelerația a=0, poți scrie relația: N=Gy
4
Privește cu atenție desenul alăturat. Componenta greutății pe direcția de mișcare a corpului, Gx are expresia:
5
Privește cu atenție desenul alăturat. Componenta greutății pe direcția perpendiculară față de direcția de mișcare a corpului, Gy are expresia:
6
Privește cu atenție desenul alăturat. Aranjează corect elementele următoare, astfel încât să obții deducerea relației pentru accelerația la coborârea liberă a unui corp pe un plan înclinat de unghi \alpha față de orizontală.
7
Un corp coboară liber, cu frecare (\mu =0,2) pe un plan înclinat de unghi \alpha =30^0. Considerând g=10m/s^2, calculează accelerația corpului, a.
8
Calculează,  ce valoare trebuie să aibă unghiul \alpha al unui plan înclinat, astfel încât un corp să coboare liber rectiliniu și uniform. Cunoști că mișcarea corpului se face cu frecare, având \mu =0,2.
9
Un corp coboară liber din vârful unui plan înclinat de înălțime h și lungime l. Calculează accelerația de coborâre ac, dacă știi că forța de frecare la alunecare reprezintă o fracțiune 0< f< 1 din forța de greutate a corpului.
10
O sanie cu masa m  este menținută în repaus de un copil pe un derdeluș care face unghiul \alpha cu orizontala. Calculează valoarea forței F aplicată de către copil sub un unghi \beta față de orizontală, dacă știi că valoarea coeficientului de frecare este \mu.
11
Două corpuri de mase m1,m2 legate între ele printr-un fir ideal, coboară liber cu frecare (pentru care se cunoaște \mu) pe un plan înclinat, cu unghiul \alpha față de orizontală. Alege răspunsul corect, care stabilește relația accelerației de coborâre ac a sistemului astfel format, funcție de masele celor două corpuri.
12
Un corp coboară liber cu frecare pe un plan înclinat, cu unghiul \alpha =45^0  față de orizontală. Calculează valoarea coeficientului de frecare \mu, dacă știi că accelerația de coborâre este o treime din accelerația gravitațională g.
13
Pe un plan înclinat care face unghiul \alpha cu orizontala, se află un corp cu masa m. Asupra corpului acționează o forță orizontală F, așa cum poți vedea în desenul alăturat. Știind că mișcarea se face cu frecare, pentru care se știe coeficientul de frecare \mu, calculează accelerația a cu care coboară corpul pe planul înclinat.
14
Pe un plan înclinat cu unghiul \alpha =30^0  alunecă în jos, cu frecare un corp. Știind că viteza corpului la baza planului înclinate este jumătate din valoarea pe care ar avea-o în absența frecării, calculează valoarea coeficientului de frecare \mu.
15
Un corp coboară liber pe un plan înclinat cu unghiul \alpha față de orizontală, având suprafața împărțită în două porțiuni cu frecare diferită, pentru care cunoști raportul coeficienților de frecare \frac\mu 1\mu 2=n. Dacă știi că raportul accelerațiilor de coborâre, \fraca2a1=k pe cele două porțiuni ale planului înclinat, calculează valorile celor doi coeficienți de frecare, \mu 1,\mu 2.

Descrierea testului

Acesta este un test de Fizică pentru clasa IX-a, în care  vei învăța să rezolvi probleme în care vei aplica noțiunile acumulate privind calculul accelerației la coborârea unui corp pe  planul înclinat. Astfel, vei fi capabil să aplici aceste cunoștințe în rezolvarea oricărei situații practice similare. Vei vedea astfel cât de ușor este să rezolvi și să găsești răspuns la rezolvarea problemelor cu planul înclinat. Învață, distrează-te și vei avea note excelente la școală!

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (0)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom