new-logo

Test: Evaluare Națională. Model 2021-2022. Subiectul I A. Receptarea și înțelegerea textelor

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
Cuvintele/grupurile de cuvinte extrase din text și oferite drept răspuns se pun între ghilimele?
2
Cuvintele „cititor” și „pagini” fac parte din câmpul lexical al termenului „carte”.
3
Raportându-te la fragmentul extras din textul „Croitorul de cărți” de Monica Pillat, din lecția video, alege varianta corectă.
4
Textul 1, din subiectul de Evaluare Națională propus în lecția video, este nonliterar.
5
Al doilea text din modelul de subiect pentru Evaluare Națională propus în lecția video este:
6
Citește cu atenție fragmentul de mai jos.
  • „Cireşarii aveau întâlnire la Ursu, într-un loc ferit, în spatele magaziei-tezaur. [...] Lucia era întotdeauna foarte punctuală, la orice întâlnire sosea prima. [...] Iată de ce întârzierea Luciei era ceva de neînţeles. — Eu rămân la părerea mea, se încăpăţână Ionel. O să vă convingeţi şi voi imediat. N-o lasă doctorul, şi n-ar fi de mirare să ne pună şi nouă beţe în roate... V-am spus eu?! Ionel arătă cu privirile poarta. Imediat se uitară şi ceilalţi într-acolo. [...] Lucia pătrunsese pe poartă, dar nu singură. O însoţea un bărbat scund, în floarea vârstei, însă cu părul complet alb. Ochelarii cu rame de aur îi dădeau şi mai multă distincţie figurii. Numai zâmbetul pe care i-l cunoştea tot oraşul parcă dispăruse de pe faţa doctorului Istrate. [...]” (Constantin Chiriță, „Cireșarii”)
  • Selectează varianta corectă, dintre cele propuse mai jos.
7
Completează enunțul lacunar de mai jos, raportându-te la textul 2 din modelul de Evaluare Națională propus în lecția video.
  • Alege una dintre cele două variante de răspuns propuse.
8
Notează C (corect) sau I (incorect) în dreptul enunțurilor de mai jos, care conțin informații din primul text al modelului de E. N. propus.
9
Selectează afirmațiile corecte, raportându-te la textul 2 din modelul de E. N.  propus spre rezolvare.
10
Se dă fragmentul: „-Întreabă-i tu, îl rugă Flavia cu obrajii-n flăcări, și eu le scriu, însă stiloul îi tremura deja în mână.” (Monica Pillat, „Croitorul de cărți”)
  • Selectează trăsătura morală a personajului Flavia și mijlocul de caracterizare prin care aceasta este pusă în lumină.
11
Scrie, în spațiul liber, cuvântul care lipsește din enunțul de mai jos. Vei avea în vedere cele două texte-suport din modelul de E. N. propus în lecția video.
  • Tema comună celor două texte date este ... văzută ca o creație.
12
Selectează variantele care conțin formulări adecvate pentru a rezolva o cerință de tipul: „Crezi că este important să te implici ca voluntar la diferite evenimente? Motivează-ți răspunsul, valorificând textul 1.”
13
Realizează corect corespondențele.
14
Citește cu atenție fragmentul de mai jos.
  • „Librarul-șef, un ins subțire-n haine albe, ca de mire, le adresă emoționat la microfon <<un bun venit>>, iar editorul, mai rotofei și mult mai degajat, într-o cămașă-n dungi albastre, îi copleși cu mulțumiri pe organizatori, pe cei prezenți, pe debutantă și, la urmă, pe <<sufletul din spatele celor mai bune cărți>>.” (Monica Pillat, „Croitorul de cărți”)
  • Completează enunțurile lacunare.
15
Citește fragmentul de mai jos.
  • „Afară se înnopta și librăria se golise, când, din penumbră, se desprinse cititorul. Ținea cartea la piept, în timp ce-nainta, ca-n transă. Era înalt, cu tenul alb de nordic și-n părul blond lucea o undă cenușie. Ochii lui verzi-albaștri scăpărau ciudat când îi întinse exemplarul.” (Monica Pillat, „Croitorul de cărți”)
  • Transcrie, în spațiul liber, primele trei cuvinte (în ordinea apariției lor în fragment) care susțin tema cărții, care este văzută ca o creație.
  • Scrie cele trei cuvinte cu litere mici, separându-le prin virgule.

Descrierea testului

Acesta este un test de limba română pentru clasa a VIII-a, care corespunde lecției video cu titlul Evaluare Națională. Model 2021-2022. Subiectul I A. Receptarea și înțelegerea textelor. Testul te va ajuta să te pregătești pentru Evaluarea Națională, să îți verifici, să îți consolidezi cunoștințele acumulate și să rezolvi corect exercițiile referitoare la receptarea unui text, dovedind înțelegerea acestuia. Testul conține diferite tipuri de exerciții și respectă programa școlară. Rezolvă, distrează-te și progresează! Eduboom te antrenează!

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (0)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom