new-logo

Test: Planul înclinat. Accelerația la urcare

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
Pentru a calcula accelerația cu care coboară un corp pe un plan înclinat, de mare ajutor este principiul al doilea al mecanicii newtoniene.
2
Forța de frecare care acționează asupra unui corp care urcă pe un plan înclinat o figurezi ca fiind orientată în jos, spre baza planului înclinat, deoarece se opune mișcării..
3
Forțele care acționează asupra corpului la urcarea pe plan înclinat, trebuie să le descompui pe două direcții, și anume după direcția mișcării (notată cu Ox) și perpendicular față de direcția mișcării (notată cu Oy).
4
Principiul al doilea al mecanicii newtoniene, aplicat pe direcția de mișcare (Ox) a corpului pe plan înclinat, îl poți scrie: Gx-Ff=m\cdot aurcare
5
Pe direcția perpendiculară față de direcția de mișcare (Oy), deoarece accelerația corpului este zero, poți scrie ecuația: N=Gy.
6
Dacă \alpha este unghiul planului înclinat, atunci cele două componente ale forței de greutate G a corpului, obținute prin descompunerea  pe cele două axe Ox,Oy, le poți calcula cu relațiile:
7
Aranjează corect expresiile următoare, astfel încât să obții raționamentul de deducere pentru accelerația la urcarea corpului pe planul înclinat.
8
Alege răspunsurile corecte care stabilesc tipul de mișcare efectuată de corp la urcarea pe planul înclinat.
9
Un corp este lansat în sus pe un plan înclinat de unghi \alpha =30^0 și coeficient de frecare \mu =\frac12\sqrt3. Calculează accelerația la urcarea corpului pe planul înclinat.
10
Alege răspunsul corect care stabilește condiția ca un corp lansat în sus, cu frecare, pe un plan înclinat de unghi \alpha să rămână pe loc după ce se oprește.
11
Un corp este lansat cu aceeași viteză inițială, o dată în sus pe un plan înclinat de unghi \alpha față de orizontală, iar altă dată pe un plan orizontal, ambele caracterizate de același coeficient de frecare. Știind că distanța parcursă până la oprire este aceeași pe ambele plane, calculează coeficientul de frecare \mu.
12
Un corp este aruncat de-a lungul unui plan înclinat, de unghi \alpha =30^0, cu viteza inițială v0., parcurgând astfel distanța l=10m. Știind că mișcarea corpului s-a realizat cu frecare, \mu =0,2, și considerând g=10m/s^2, calculează viteza inițială v0 a corpului.
13
Un corp este lansat în sus pe un plan înclinat de unghi \alpha  față de orizontală și apoi revine la baza planului înclinat. Dacă știi că timpul de urcare tu este de k ori mai mic decât timpul de coborâre tc, calculează coeficientul de frecare \mu dintre corp și planul înclinat.
14
Pe un plan înclinat de unghi \alpha și coeficient de frecare \mu se află corpul de masă m1 care este legat de corpul de masă m2 cu un fir ideal trecut peste un scripete ideal, așa cum poți observa în desenul alăturat. Calculează accelerația a cu care urcă corpul de masă m1 pe planul înclinat.
15
Un corp plasat pe un plan înclinat de unghi \alpha coboară cu accelerația ac. Același corp aruncat de jos în sus de-a lungul planului înclinat urcă uniform încetinit cu accelerația al cărui modul este egal cu au. Află coeficientul de frecare \mu dintre corp și planul înclinat.

Descrierea testului

Acesta este un test de Fizică pentru clasa IX-a, în care  vei învăța să rezolvi probleme în care vei aplica noțiunile acumulate privind calculul accelerației la urcare a unui corp pe  planul înclinat. Astfel, vei fi capabil să aplici aceste cunoștințe în rezolvarea oricărei situații practice similare. Vei vedea astfel cât de ușor este să rezolvi și să găsești răspuns la rezolvarea problemelor cu planul înclinat. Învață, distrează-te și vei avea note excelente la școală!

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (0)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom