new-logo

Test: Tensiunea din fir. Aplicații

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
Principiul doi al mecanicii newtoniene \vecF=m\cdot \veca,  combinat cu principiul suprapunerii forțelor îți arată că suma algebrică a tuturor forțelor care acționează asupra corpului este egală cu produsul dintre masa corpului m și accelerația imprimată \veca, adică:\vecF1+\vecF2+...+\vecFn=m\cdot \veca
2
Privește cu atenție desenul alăturat. Stabilește, care este răspunsul corect ce exprimă ecuația principiului fundamental al dinamicii, în acest caz?
3
Masa unui corp  are valoarea m=3857g. Transformă această valoare în S.I.
4
Stabilește, care dintre forțele reprezentate în desenul alăturat este o forță motoare și justifică răspunsul ales.
5
Corpurile suspendate de fire sau cabluri nu cad, deoarece în firul sau cablul de susținere apare o forță opusă ca sens și egală în modul cu forța de greutate a corpului, numită forță de tensiune.
6
Un corp cu masa m=8kg este ridicat vertical, cu ajutorul unui cablu, cu accelerația a=1,5\cdot g, unde g=10m/s^2 este accelerația gravitațională. Calculează tensiunea T din cablu.
7
Un cablu rezistă până la o tensiune maximă Tmax=1,2kN. Stabilește, care este masa maximă mmax pe care o poți coborî cu o accelerație a=\fracg4, unde g=10m/s^2 este accelerația gravitațională.
8
Un ascensor este tras de un cablu. Stabilește, care este raportul dintre tensiunea T1 din cablu când ascensorul este oprit și tensiunea T2 când ascensorul urcă accelerat cu accelerația a=\fracg3.
9
Un copil trage accelerat cu o forță de F=30N o sanie, pe zăpadă, cu masa m=4kg printr-un fir ce face un unghi  \alpha =30^0 cu drumul orizontal. Neglijând frecările dintre sanie și zăpadă și cunoscând accelerația cu care se mișcă sania a=\fracg5, calculează tensiunea T din fir. Poți considera g=10m/s^2.
10
O macara ridică uniform un corp cubic din oțel cu latura l=2m și densitatea \rho =7000kg/m^3. Calculează tensiunea T din firul macaralei. Poți considera g=10m/s^2.
11
Calculează, cu ce accelerație a trebuie ridicat vertical în sus un corp cu ajutorul unui fir inextensibil și fără masă, pentru ca tensiunea T din fir să fie de k ori mai mare decât greutatea corpului.
12
În desenul alăturat sunt prezentate două corpuri de mase m1=3kg și m2=5kg, legate printr-un fir ideal și care sunt ridicate vertical în sus cu o forță F=90N. Calculează accelerația corpurilor a și tensiunea din fir T. Poți considera g=10m/s^2.
13
De tavanul cabinei unui lift, care coboară cu accelerația a=\frac15\cdot g, este fixat un scripete peste care este trecut un fir ideal. De capetele firului sunt legate două corpuri a căror masă totală este m=64kg. Știind că cele două corpuri se deplasează față de cabina liftului cu accelerația a1=\frac14\cdot g, calculează masele celor două corpuri, m1,m2 și tensiunea din fir T. Poți considera g=10m/s^2.
14
Două corpuri de mase m1=2kg și m2=8kg, situate pe o suprafață fără frecări, sunt legate între ele cu un fir ideal care suportă o tensiune maximă Tmax=80N. Calculează valoarea forței maxime F1max ce poți să o aplici corpului de masă m1, astfel încât firul să nu se rupă. Dar dacă forța pe care o aplici, acum este asupra corpului de masă m2, respectiv F2max?
15
Două corpuri cu masele m1=2kg și m2=4kg, legate printr-un fir ideal, se află pe o suprafață orizontală fără frecări. Asupra corpului de masă m1 se acționează cu forța F1=3N, iar asupra corpului de masă m2 se acționează cu forța F2=5N, așa cum poți observa în desenul alăturat. Calculează accelerația corpurilor a și tensiunea T din firul de legătură .

Descrierea testului

Acesta este un test de Fizică pentru clasa a IX-a, în care vei învăța să rezolvi aplicații practice în care este prezentă o forță foarte importantă care apare în cablurile de legătură, respectiv tensiunea din fir. Astfel, vei fi capabil să înțelegi diversele situații din natură unde apare această forță și să o reprezinți și să o determini corect, astfel încât să o poți calcula prin aplicarea principiului fundamental al mecanicii newtoniene. Învață, distrează-te și vei avea note excelente la școală!

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (0)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom