new-logo

Test: Forța elastică. Aplicații

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
Unitatea de măsură pentru contanta elastică k exprimată în Sistemul Internațional este \fracNm ( \fracNewtonmetru).
2
Constanta elastică kserie pentru o grupare de n resorturi legate în serie o poți calcula cu relația: \frac1kserie=k1+k2+...+kn
3
Constanta elastică kparalel a unei grupări de n resorturi legate în paralel, o poți calcula cu relația: kparalel=\frac1k1+\frac1k2+...+\frac1kn
4
Dacă alungești un resort forța elastică tinde să-i micșoreze lungimea.
5
Dacă comprimi un resort forța elastică tinde să-i mărească lungimea.
6
Trei resorturi identice de constantă elastică k sunt legate în serie. Alege răspunsul corect pentru constanta elastică a grupării serie, kserie.
7
Trei resorturi identice de constantă elastică k sunt legate în paralel. Alege răspunsul corect pentru constanta elastică a grupării paralel, kparalel.
8
Patru resorturi identice de constantă elastică k, sunt legate, prima dată în serie, iar apoi în paralel. Alege răspunsurile care stabilesc corect gruparea care are constanta elastică echivalentă mai mare și de câte ori?
9
Calculează valoarea forței elastice Fe care ia naștere într-un resort alungit cu 4cm, dacă știi constanta elastică a resortului k=8N/cm.
10
În desenul alăturat este dată dependența forței elastice de alungirea \Delta l a unui resort elastic. Calculează valoarea forței elastice Fe, când alungirea este 4cm.
11
Un resort cu lungimea inițială de 12cm este fixat la un capăt și este alungit pe orizontală sub acțiunea unei forțe F=48N, ajungând la lungimea de 16cm. Dacă resortul este suspendat pe verticală sub acțiunea unui corp de masă m, el ajunge la lungimea de 18cm. Să se afle masa corpului m. Poți considera g=10m/s^2.
12
Un resort cu constanta elastică k=18N/m are în stare nedeformată lungimea l0=36cm. Calculează lungimea l pentru acest resort, dacă atârnăm de el un corp cu masa m=200g?
13
De capătul liber al unui resort suspendat în poziție verticală se atârnă pe rând două corpuri cu masele m1=1kg și m2=3kg. Lungimea resortului în cele două cazuri este l1=12cm, respectiv l2=16cm. Calculează lungimea l0 a resortului nedeformat.
14
Cinci resorturi elastice identice de constantă elastică k=400N/m se grupează așa cum este arătat în desenul alăturat. Calculează constanta elastică a grupării astfel obținută,  kgrupare.
15
Sistemul din desenul alăturat conține două resorturi de constante elastice k1, k2, care sunt legate în serie și alungite. Calculează alungirea \Delta l a sistemului de resorturi, pentru care corpul de masă m începe să se miște pe planul orizontal cu frecare, coeficientul de frecare la alunecare fiind \mu.

Descrierea testului

Acesta este un test de Fizică pentru clasa IX-a, în care vei învăța cum poți rezolva probleme de fizică unde apare o forță foarte des întâlnită în fenomenele care se petrec în natură, respectiv forța elastică. Astfel, vei înțelege cum trebuie determinată această forță și cum trebuie abordate diversele situații din natură în care forța elastică se manifestă. Vei vedea astfel cât de ușor este să rezolvi și să găsești răspuns la fenomenele din natură care te provoacă la tot pasul, unde este prezentă această forță. Învață, distrează-te și vei avea note excelente la școală!

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (0)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom