new-logo

Test: Forța de frecare

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
Frecarea este un fenomen fizic care apare atunci când un corp încearcă să se deplaseze unul față de celălalt și are același sens cu mișcarea.
2
Forța care caracterizează interacțiunea dintre două corpuri atunci când se produce fenomenul de frecare între ele, se numește forță de frecare.
3
Deoarece forța de frecare acționează în planul de contact dintre două corpuri, poți spune că este o forță de contact, spre deosebire de forța de atracție gravitațională care este o forță de interacțiune la distanță.
4
Forța de frecare este de două tipuri:
5
Forța de frecare statică se manifestă atunci când două corpuri aflate în contact sunt în repaus unul față de celălalt.
6
Completează cuvintele care lipsesc.
7
Completează cuvintele care lipsesc, astfel încât să descoperi definiția primei legi a frecării.
8
Completează cuvintele care lipsesc, astfel încât să descoperi definiția legii a doua a frecării.
9
Conexează elementele cu criteriile corespunzătoare, astfel încât să descoperi cât mai multe noțiuni învățate despre legea a doua a frecării.
10
Un corp se deplasează rectiliniu și uniform sub acțiunea unei forțe de tracțiune F=150N. Calculează valoarea forței de frecare Ff.
11
Un corp cu masa m=40kg alunecă pe o suprafață orizontală. Știind că forța de frecare la alunecare între corp și suprafață este Ff=80N, calculează valoarea coeficientul de frecare \mu. Poți considera g=10m/s^2.
12
Asupra unui corp cu masa de 2kg acționează o forță de 12N. Cunoscând coeficientul de frecare la alunecare \mu =0,4, calculează accelerația corpului.
13
Raportul dintre forța de tracțiune și greutatea unui automobil este n=0,15. Calculează accelerația cu care pornește automobilul pe o șosea orizontală, dacă știi valoarea coeficientului de frecare \mu =0,06. Poți considera g=10m/s^2.
14
Pe o foaie de hârtie așezată pe o suprafață orizontală se află un corp. Coeficientul de frecare la alunecare dintre corp și foaia de hârtie este \mu. Calculează cu ce accelerație minimă amin trebuie trasă hârtia, astfel încât corpul să înceapă să alunece de pe aceasta.
15
Un automobil de masă m, aflat sub acțiunea unei forțe de tracțiune F, se deplasează pe o suprafață orizontală, mărindu-și viteza de la 0 la v. Calculează intervalul de timp \Delta t, după care atinge viteza v.

Descrierea testului

Acesta este un test de Fizică pentru clasa a IX-a, în care  vei învăța despre o forță foarte des întâlnită în natură, fără de care nu este posibilă mișcarea mecanică a corpurilor, respectiv forța de frecare. Astfel, vei fi capabil să înțelegi diversele situații din natură unde apare acest tip de forță și vei fi capabil să o desenezi corect în rezolvarea de probleme. Vei vedea astfel cât de ușor este să rezolvi și să găsești răspuns la fenomenele din natură care te provoacă la tot pasul, unde este prezentă această forță. Învață, distrează-te și vei avea note excelente la școală!

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (0)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom