new-logo

Test: Principiul acțiunii și reacțiunii. Aplicații

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
Dacă un corp acționează asupra altui corp cu o forță numită acțiune, cel de-al doilea răspunde acționând asupra primului cu o forță egală și de semn contrar numită reacțiune.
2
Forța de greutate G a unui corp de masă m este forța de atracție pe care Pământul o exercită asupra corpului.
3
Forța de reacțiune normală a unei suprafețe pe care este așezat un corp de masă m, notată cu N, este forța cu care suprafața susține corpul.
4
Acțiunea și reacțiunea acționează asupra aceluiași corp.
5
Cele două forțe, forța de tensiune și cea de greutate T,G, care apar în desenul alăturat, pot fi considerate pereche acțiune-reacțiune?
6
Alege răspunsurile corecte care  stabilesc acțiunea și reacțiunea, în cazul în care tragi de un resort elastic, alungindu-l.
7
Pentru a face o barcă să se miște în larg, trebuie să împingi malul cu vâsla. Identifică forțele, în această situație, aplicând principiul acțiunii și reacțiunii.
8
Un copil trage după el o sanie cu masa m=10kg, aplicând o forță F=30N, care face unghiul \alpha =30^0 cu orizontala. Considerând g=10m/s^2, calculează forța de reacțiune normală N asupra saniei.
9
Un fir inextensibil trecut peste un scripete ideal plasat în vârful unui plan înclinat de unghi \alpha =30^0, menține în echilibru două corpuri, așa cum poți observa în desenul alăturat. Calculează valoarea reacțiunii R din axul scripetelui, dacă știi valoarea tensiunii din fir, T=20N.
10
Un corp cu masa m=4kg este situat, în repaus, pe o suprafață plană. Vertical în jos se apasă pe  corp cu o forță F=5N. Calculează valoarea forței de reacțiune normală N. Poți considera g=10m/s^2.
11
Un vapor ciocnește o barcă și o rupe, fără ca el să sufere vreo stricăciune. Stabilește, dacă această situație contrazice principiul acțiunii și reacțiunii.
12
Stabilește în ce constă eroarea afirmației: "Nu pot mișca din loc (accelera) niciun corp, deoarece la orice acțiune de-a mea, oricât de mare, exercitată asupra corpului, acesta răspunde automat cu o reacțiune egală în modul și opusă ca sens, care îmi anihilează orice acțiune!"
13
În desenul alăturat, echilibrul sistemului format din cei doi scripeți ideali este realizat dacă cele două corpuri au  masele m1=2kg și m2=4kg. Calculează forțele de reacțiune FA și FB, care iau naștere în punctele de suspendare A, B din plafon. Poți considera g=10m/s^2.
14
De capătul liber al unui cablu, fixat de un perete și trecut peste un scripete ideal, trage un copil cu o forță F=10N, așa cum poți vedea în desenul alăturat. Calculează forța de reacțiune R, care ia naștere în axul scripetelui, știind că cele două bucăți ale cablului trecut peste scripete fac între ele un unghi a=60^0.
15
Un dinamometru ușor este legat prin două fire orizontale trecute peste doi scripeți, de care se trage cu aceeași valoare a forței F, așa cum poți vedea în desenul alăturat. Alege răspunsul corect care descrie indicația dinamometrului.

Descrierea testului

Acesta este un test de Fizică pentru clasa a-IX-a, în care vei învăța să rezolvi aplicații practice în care este prezent al treilea principiu al mecanicii newtoniene, respectiv principiul acțiunii și reacțiunii. Vei înțelege cât de important este să cunoști cum se manifestă acest principiu în viața de zi cu zi. Astfel vei putea aplica noțiunile învățate în rezolvarea situațiilor diverse întâlnite în viața cotidiană. Învață, distrează-te și vei avea note excelente la școală!

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (0)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom