new-logo

Test: Principiul acțiunii și reacțiunii

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
Mecanica newtoniană, ca și celelalte discipline științifice, se întemeiază pe un număr mic de propoziții admise ca fiind adevărate, numite axiome, iar la matematică se numesc principii.
2
Cele trei principii ale mecanicii newtoniene sunt: Principiul inerției (principiul 1), Principiul fundamental (principiul 2) și Principiul acțiunii și reacțiunii (principiul 3).
3
Instrumentul folosit pentru măsurarea forței se numește dinamometru.
4
Ecuația \vecF21=-\vecF12 reprezintă ecuația vectorială a principiului acțiunii și reacțiunii.
5
Acțiunea și reacțiunea sunt interschimbabile, adică se pot schimba între ele, astfel încât oricare dintre ele poate fi considerată acțiune, respectiv reacțiune.
6
Completează cuvintele care lipsesc.
7
Un dulap cu masa m=20kg se află în repaus pe podea. Considerând g=10m/s^2, determină și denumește cele două forțe care acționează în acest caz, conform principiului 3 al mecanicii newtoniene.
8
Dacă lovești o bilă de plastilină aflată în repaus cu o altă bilă de plastilină, atunci care crezi ca se va deforma? Justifică răspunsul, folosind principiul acțiunii și reacțiunii.
9
Două patinatoare A și B se află în repaus pe gheață, una față de cealaltă. La un moment dat, patinatoarea A încearcă să o tragă spre ea pe patinatoarea B. Explică, folosind principiul 3 al mecanicii newtoniene, dacă patinatoarea A va reuși în demersul său.
10
Cu siguranță ai auzit de reculul unei arme. Cum explici acest recul folosind principiul acțiunii și reacțiunii?
11
Alege răspunsul corect, care stabilește de ce deplasarea unei caracatițe în apă se bazează pe principiul acțiunii și reacțiunii?
12
De ce, atunci când stai mai mult timp pe un scaun, simți cum înțepenești?
13
Într-una din povestirile baronului de Münchhausen, acesta relatează că a reușit să se salveze dintr-o mlaștină, ieșind cu cal cu tot, trăgându-se puternic de păr. Stabilește dacă această situație este posibilă și justifică răspunsul ales.
14
In desenul alăturat este arătat cum doi elevi așezați pe două cărucioare identice, trag de o sfoară, pe care sunt inserate două dinamometre identice. Explică, folosind principiul 3 al mecanicii newtoniene, ce se întâmplă dacă cei doi elevi încep să tragă simultan de capetele celor două dinamometre.
15
În desenul alăturat este prezentată situația unui corp așezat pe o platformă ușoară așezată pe un resort elastic. Explică, cum acționează principiul acțiunii și reacțiunii în această situație.

Descrierea testului

Acesta este un test de Fizică pentru clasa a-IX-a, în care vei învăța despre cel de-al treilea principiu al mecanicii newtoniene, respectiv principiul acțiunii și reacțiunii. Vei înțelege cât de important este să cunoști cum se manifestă acest principiu în viața de zi cu zi. Astfel vei putea aplica noțiunile învățate în rezolvarea situațiilor diverse întâlnite în practică unde principiul al treilea al dinamicii newtoniene își face prezența. Rezolvă, distrează-te și vei avea note excelente la școală!

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (0)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom