new-logo

Test: Legea lui Hooke. Aplicații

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
Legea lu Hooke descrie cum depinde alungirea de forța deformatoare aplicată și de parametri sistemului.
2
Parametri geometrici care apar în expresia legii lui Hooke sunt lungimea, când sistemul este nedeformat și aria secțiunii transversale.
3
Parametrul din legea lui Hooke, care depinde de materialul din care este confecționat corpul, se numește modulul de elasticitate (modulul lui Young).
4
Forța deformatoare F din relația legii lui Hooke este:
5
Formula cu care calculezi efortul unitar \sigma este:
6
Știind că simbolurile mărimilor fizice și ale unităților de măsură sunt cele din manualele de fizică, F este forța deformatoare, E este modulul lui Young, iar \Delta l este alungirea resortului, stabilește unitatea de măsură a fracției  \fracE\cdot \Delta lF.
7
Se aplică aceeași forță deformatoare F asupra a două fire de sârmă fabricate din același material, însă unul din fire are aria secțiuni transversale S de două ori mai mare decât a celuilalt fir. Stabilește ce poți afirma despre efortul unitar \sigma, în această situație.
8
Stabilește cum se modifică forța deformatoare F, dacă efortul unitar \sigma scade de trei ori?
9
Un cablu de oțel, care are lungimea inițială l0=20m, ridică un corp cu masa m=904 kg. Dacă știi că alungirea cablului \Delta l=15mm, modulul de elasticitate E=2,15\cdot 10^11\fracNm^2  și accelerația gravitațională g=10m/s^2, calculează aria suprafeței transversale Sa cablului.
10
Un fir de pescuit cu lungimea l=4m și aria secțiunii transversaleS=3,14\cdot 10^-8m^2 se alungește cu \Delta l=4cm , dacă se ridică uniform un pește cu masa m=2kg. Calculează modulul de elasticitate E al firului. Poți considera g=10m/s^2.
11
O bară de oțel cu aria secțiunii transversale S=6\cdot 10^-4m^2  și modul de elasticitate E=2\cdot 10^11\fracNm^2 este supusă acțiunii unei forțe deformatoare F. Astfel, bara se alungește cu \Delta l=0,5mm. Calculează valoarea forței deformatoare F.
12
O bară cu masa m=640kg și lungime l=40m, fabricată dintr-un material cu modul de elasticitate E=2\cdot 10^11\fracNm^2, se alungește sub acțiunea propriei greutăți. Considerând g=10m/s^2, calculează alungirea \Delta l.
13
Un fir de cauciuc, având secțiunea S=3mm^2 și modulul lui Young E=10^5\fracNm^2, are capetele fixate în două puncte situate pe aceeași orizontală. Atârnând un corp la mijlocul firului acesta se alungește, astfel încât cele două jumătăți ale sale formează un unghi \alpha =90^0, ca în desenul alăturat. Calculează masa m a corpului. Poți considera g=10m/s^2.
14
Se consideră două tije cu aceeași arie a secțiunii transversale S și cu lungimi inițiale diferite, care respectă relația l01=2\cdot l02. Tijele sunt din materiale diferite, astfel încât coeficienții de elasticitate verifică relația E2=5\cdot E1.  Asupra celor două tije se acționează cu forțe de întindere diferite, astfel încât sa se producă aceeași alungire \Delta l1=\Delta l2=\Delta l. Calculează raportul eforturilor unitare \frac\sigma 2\sigma 1, care iau naștere în cele două tije.
15
O forță F=200N acționează prin întindere asupra unei bare cilindrice cu lungimea inițială l0=20m, producându-i o alungire \Delta l=0,5mm. Cunoscând modulul de elasticitate al barei E=2\cdot 10^11N/m^2, calculează raza barei r și efortul unitar \sigma care ia naștere în bară.

Descrierea testului

Acesta este un test de Fizică pentru clasa a-IX-a, în care vei învăța s[ rezolvi probleme folosind noțiunile învățate la lecția Legea lui Hooke. Vei înțelege de ce această lege este atât de importantă în rezolvarea situațiilor diverse întâlnite în practică, descoperind astfel că a rezolva o problemă folosind Legea lui Hooke nu este o sarcină chiar atât de complicată, ci dimpotrivă îți va oferi multă satisfacție și plăcere. Învață, distrează-te și vei avea note excelente la școală!

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (0)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom