new-logo

Test: Principiul fundamental al dinamicii. Aplicații accelerație

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
Principiul fundamental al dinamicii este al treilea principiu al mecanicii newtoniene.
2
Dinamica este acea ramură a mecanicii care se ocupă de relația dintre cauzele mișcării, forțele și efectele pe care acestea le produc asupra stării de mișcare a unui sistem mecanic.
3
Principiul care conectează forța și accelerația se numește principiul fundamental al dinamicii.
4
In S.I. de mărimi fizice și unități de măsură,  forța este o mărime fizică fundamentală.
5
Dacă asupra a două corpuri acționează aceeași forță, atunci cele două corpuri vor avea aceeași accelerație, dacă și numai dacă masele celor două corpuri sunt diferite.
6
Completează cuvintele care lipsesc.
7
Asupra unui corp cu masa m=4kg acționează o forță care variază liniar în timp după legea F\left ( t \right )=8+4\cdot t (N). Alege răspunsul corect care exprimă legea după care se modifică liniar în timp accelerația corpului, a=a(t).
8
Un corp cu masa m1=4kg agățat de un fir inextensibil este ridicat cu accelerația a. Când de același fir se leagă un alt corp de masă m2=6kg, acesta coboară cu aceeași accelerație a, iar tensiunea din fir este aceeași ca în primul caz. Considerând g=10m/s^2, calculează accelerația a.
9
Un corp cu masa m1=5kg, sub acțiunea unei forțe a căpătat accelerația a1=4m/s^2.  Calculează accelerația pe care o va căpăta un corp cu masa m2=20kg, sub acțiunea aceleiași forțe.
10
Asupra unui corp acționează o forță de 8N care îi imprimă o accelerație de 5m/s^2.  calculează accelerația imprimată aceluiași corp de o forță de 5N.
11
Două corpuri de masă m sunt legate printr-un fir inextensibil care este trecut peste un scripete fix, considerat ideal. Pe corpul din partea stângă se așază o greutate de masă m0. calculează accelerația sistemului, a.
12
Un corp de masă m=6kg este acționat de o forță vertical în sus de valoare F=90N. Calculează accelerația a cu care se mișcă corpul sub acțiunea forței. Poți considera g=10m/s^2.
13
Două corpuri paralelipipedice de mase m1=20kg și m2=5kg sunt așezate alăturat pe o masă orizontală fără frecări. Corpul de masă m1 este împinsă orizontal cu o forță F1=100N. Calculează forța F2 cu care corpul de masă m1 împinge corpul de masă m2.
14
Dacă asupra a două corpuri aflate pe o suprafață orizontală se acționează, pe rând, cu aceeași forță, se obțin accelerațiile a1=5m/s^2, respectiv a2=3m/s^2. Calculează accelerația a imprimată de aceeași forță aplicată celor două corpuri așezate unul peste celălalt.
15
Pentru a menține constantă viteza unei sănii pe un drum orizontal trebuie să acționezi cu o forță F1=120N sub un unghi \alpha1 =60^0 față de orizontală  sau o forță F2=50\cdot \sqrt3N sub un unghi \alpha 2=30^0. Știind că între sanie și drum există frecare, calculează masa saniei m. Poți considera g=10m/s^2.

Descrierea testului

Acesta este un test de Fizică pentru clasa a-IX-a, în care vei învăța să rezolvi aplicații practice în care își face prezența cel de-al doilea principiu al mecanicii newtoniene, respectiv principiul fundamental. Vei înțelege cât de important este să cunoști cum se manifestă acest principiu în viața de zi cu zi. Astfel vei putea aplica noțiunile învățate în rezolvarea situațiilor diverse întâlnite în viața de zi cu zi. Învață, distrează-te și vei avea note excelente la școală!

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (7)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom