new-logo

Test: Aparatul de fotografiat

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
Cu ajutorul aparatului fotografic se obțin imagini reale.
2
Camera obscură era cunoscută încă din antichitate, dar a început a fi utilizată începând cu secolul XVI. În esență într-o cameră vopsită cu negru exista un orificul prin care pătrundeau razele de lumină și ele proiectau pe peretele opus o imagine răsturnată a obiectelor de afară.  Dimensiunile ei puteau fi și ale unei simple cutii mate cu un perete transparent prin care se vedeau imaginile. Principiul funcționării camerei obscure este bazat pe propagarea rectilinie a razelor de lumină ?
3
Partea principală a unei camere foto digitale este obiectivul.  Din ce este format el și ce fel de imagine formează pe senzorul optic al camerei foto.
4
Cum formează imaginea și cum stochează imaginea aparatele foto digitale sau cele clasice.
5
Cele mai multe aparate foto sunt construite să capteze lumina din spectrul vizibil de la violet la roșu. Indentifică cele câteva culori cu lungimea lor de undă.
6
Care sunt părțile din care este alcătuit un aparata fotografic ?
7
Cantitatea de lumină care pătrunde prin obiectiv este reglată de diafragmă care este similară pupilei ochiului uman, cantitatea de lumină depinde de diametrul diafragmei care este notat pe obiectiv cu f/8 sau f/22.  Identifică pozele asociate diafragmelor de mai jos.
8
Obturatorul aparatului foto permite reglarea timpului cât lumina intră în aparat.  Viteza obturatorului este marcată pe butonul de reglaj de exemplu 1/250 care înseamnă 0,004 secunde . Indentifică pozele după vitezele obturatorului.
9
Lentila convergentă a obiectivului aparatului de fotografiat prezintă aberații sferice și cromatice. Aceste aberații sunt datorate imperfecțiunilor lentilelor și dependenței indicelui de refracție de lungimea de undă a razelor luminoase.
10
În poză apare o cameră obscură.  Identifică relația de calcul între înălțimea obiectului H, înălțimea imaginii h, distanța dintre obiect și cameră D și distanța în interiorul camerei d.
11
Un obiect de dimensiuni mici se află în fața unui aparat fotografic la distanța -x1  de obiectivul cu distanța focală f. Aplică legea lentilelor și stabilește formula din care se calculează distanța x2 la care se formează imaginea obiectului pe senzorul foto al camerei.
12
Un obiect punctiform se află la distanța de x1=-10m în fața unui obiectiv foto, iar imaginea se formează la distanța x2=0,3m de obiectiv. Calculează distanța focală a obiectivului f.
13
Se fotografiază un obiect punctiform aflat la distanța x1=-4m de obiectivul unui aparat fotografic care are distanța focală f=0,25 cm. Calculează la ce distanță de obiectiv se formează imaginea x2.
14
Se fotografiază un obiect punctiform aflat la distanța x1 în fața obiectivului unui aparat fotografic care are distanța focală f=0,25 cm. Dacă  distanța față de de obiectiv la care se formează imaginea este x2=27,27cm atunci calculează distanța x1.
15
Se fotografiază un obiect punctiform aflat  în punctul O' în fața obiectivului aparatului foto.  Imaginea are diametrul MN=d,deoarece imaginea punctuală se formează în fața senzorului de imagine. Știind distanța OI, și distanța OE, determinați formula de calcul a diafragmei AB=D.

Descrierea testului

Acesta este un test de Fizică pentru clasa a IX-a, în care întâlnești aplicații practice ale opticii la aparatele de fotografiat.Vei învăța cum funcționează aparatele fotografice, cele cu film cât și cele cu senzor, adică cele digitale . Vei rezolva probleme în care vei determina distanțe focale sau distanțe până la obiecte sau imagini.  Rezolvă testul și asigură-ți note bune la școală! Distracție mare la exersare!

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (0)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom