new-logo

Test: Elemente de statică- probleme recapitulative

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
Un sistem mecanic care se sprijină într-un punct se află în echilibru de rotație dacă sistemul nu se rotește față de acest punct.
2
Pentru a ridica corpuri foarte grele, trăgând de ele de sus în jos,  poți folosi scripeții ficși și mobili.
3
În desenul alăturat este prezentat un sistem compus dintr-un scripete fix și unul mobil. Relația corectă dintre valorile cele două forțe, \vecF,\vecR, reprezentate în acest desen, este:
4
Pentru ca un balansoar să se afle în echilibru trebuie ca raportul maselor a două corpuri așezate de-o parte și de alta a punctului de sprijin să fie egal cu inversul raportului distanțelor de la corpuri la punctul de sprijin.
5
Datorită scripetelui fix schimbi sensul în care trebuie să aplici forța, adică tragi de jos în sus în loc să ridici un corp greu.
6
Sistemul din desenul alăturat este format din trei scripeți mobili și un scripete fix, care realizează echilibrul celor două corpuri de mase m1 și m2. Stabilește care este relația între cele două mase m1,m2.
7
Doi copii, unul cu masa de 40 kg și celălalt cu masa de 48kg, stau în echilibru pe un balansoar cu lungimea de 2,4m. Calculează la ce distanță x de centrul balansoarului stă copilul mai greu?
8
Pentru a ridica corpul cu masa de 80kg din desenul alăturat, este necesară o forță F cu valoarea de: Se consideră g=10m/s^2.
9
Pe o scândură de lungime l=2m, sprijinită în punctul fix O, la un capăt se află un copil de masă m1=40kg, care menține în echilibru un corp de masă m2=90kg, așa cum se poate vedea în desenul alăturat. Calculează distanța x, față de punctul de sprijin O, la care trebuie să se așeze copilul.
10
În desenul alăturat o bară de greutate Gb este menținută în echilibru cu ajutorul a două corpuri cu greutățile G1 și G2 suspendate de sistemul de trei scripeți. Determină greutatea barei Gb funcție de cele două greutăți G1,G2.
11
În desenul alăturat o bara omogenă de masă mb, sprijinită la un capăt în punctul fix O, este suspendată de un fir inextensibil trecut peste un scripete fix. Stabilește relația de calcul pentru forța F, astfel încât bara să rămână în echilibru, dacă presupui că știi forța F1 care apasă asupra punctului de sprijin O.
12
O macara trebuie să ridice o grindă din oțel cu masa de 3t. Calculează forța F care este necesară, dacă știi că sistemul de ridicare al macaralei este format din 5 scripeți mobili?
13
Asupra unui disc cu raza R=80cm acționează două forțe F1=160N și F2=320N, ca în desenul alăturat. Stabilește dacă discul din desenul alăturat este în echilibru de rotație față de centrul său O.
14
În desenul alăturat este prezentat un sistem format dintr-un scripete fix și trei scripeți mobili. Calculează forța F, astfel încât corpul de masă m=12kg să fie ridicat uniform. Se consideră accelerația gravitațională g=10m/s^2.
15
Un corp cu greutatea G=300N este menținut în echilibru cu ajutorul sistemului de scripeți din desenul alăturat. Calculează valoarea forței F, știind că ramurile cablului care trece peste scripetele mobil fac, fiecare, unghiul \alpha =45^0 cu verticala.

Descrierea testului

Acesta este un test de Fizică pentru clasa a IX-a, în care vei aplica noțiunile importante învățate în lecțiile de recapitulare la statica corpului solid, în rezolvarea unor aplicații practice, des întâlnite în viața de zi cu zi. Astfel, vei fi capabil să înțelegi fenomenele fizice care apar în aceste aplicații și să găsești soluții ingenioase. Vei vedea astfel cât de ușor este să rezolvi problemele de statica corpului solid. Învață, distrează-te și vei avea note excelente la școală!

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (0)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom