new-logo

Test: Accelerația punctului material

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
Viteza este o mărime fizică vectorială care arată cât de rapid se mișcă un mobil.
2
Deoarece vectorul viteză este caracterizat prin direcție, modul și sens, poți spune că și accelerația este o mărime fizică vectorială care, atunci când este diferită de zero, poate arăta variația de viteză ca direcție, sens și modul.
3
Relația matematică de definiție a vectorului accelerație \veca este:
4
Unitatea de măsură pentru accelerație în S.I. este:
5
Ca și viteza, accelerația poate fi: accelerație medie, notată \vecamed și accelerație instantanee, notată \vecainstantanee.
6
Completează cuvintele care lipsesc.
7
Completează cuvintele care lipsesc.
8
Stabilește care dintre următoarele exemple se referă la faptul că vectorul accelerație și vectorul viteză nu sunt coliniare.
9
Dacă te referi la traiectoria punctului material, accelerația poate fi:
10
Ca să ajungă la timp la școală, un elev trebuie să se grăbească. Astfel, merge din ce în ce mai repede, mărindu-și viteza de deplasare de la valoarea zero, deoarece pleacă din repaus, la valoarea finală de 8m/s. Considerând că drumul de acasă până la școală este rectiliniu, stabilește ce fel de accelerație va avea elevul de-a lungul traiectoriei. Cum justifici răspunsul ales?
11
Pentru a verifica ovalitatea roții de la bicicleta sa, un copil fixează cu creta un punct pe circumferința acesteia și imprimă roții o mișcare de rotație cu viteza constantă de 2m/s. Stabilește ce fel de traiectorie descrie punctul fixat pe circumferința roții și care este tipul de accelerație pe care o are acesta în timpul mișcării. Cum justifici răspunsul ales?
12
În timpul unui joc de baschet, un sportiv aruncă mingea spre coșul de baschet, astfel încât mingea va descrie traiectoria din desenul alăturat până în momentul când intră în coș. Stabilește ce fel de accelerație va avea mingea în timpul mișcării sale. Cum justifici răspunsul ales?
13
Un autoturism se mișcă pe o șosea în linie dreaptă, cu o viteză care se modifică în timp după legea: v\left ( t \right )=-10\cdot t+3. Identifică tipul de accelerație pe care o are autoturismul și calculează valoarea acesteia. Care este semnificația fizică a valorii obținute?
14
Un punct material se deplasează rectiliniu cu accelerație constantă. Știind că la momentul de timp t1=4s viteza punctului material a fost v1=6m/s, iar la momentul de timp t2=6s punctul material s-a oprit, calculează viteza inițială v0 a punctului material.
15
Un autoturism, care se deplasează rectiliniu, câștigă două treimi din viteza sa inițială, v0=18m/s, după un interval de timp \Delta t. Calculează acest interval de timp, dacă știi că accelerația autoturismului are valoarea a=3m/s^2.

Descrierea testului

Acesta este un test de Fizică pentru clasa a-IX-a, în care vei învăța despre mărimea fizică vectorială numită accelerație, folosită  pentru descrierea mișcării mecanice. Astfel, vei fi capabil să desenezi corect direcția și sensul accelerației, să recunoști unitatea de măsură în S.I., să distingi între accelerația medie și cea instantanee și să rezolvi probleme practice în care să determini valoarea acestei mărimi fizice. Învață, distrează-te și vei avea note excelente la școală!

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (2)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom