new-logo

Test: Lentile. Probleme

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
Distanța d dintre un obiect și imaginea sa formată printr-o lentilă subțire se determină cu relația:
2
Formula punctelor conjugate pentru o lentilă subțire este:
3
Distanța focală a unei lentile subțiri este dată de relația: f=\frac1\left ( n-1 \right )\cdot \left ( \frac1R1 -\frac1R2\right ) Cum se modifică această formulă pentru o lentilă plan convexă \left ( R1=R; R2=\infty \right ):
4
Distanța focală f a unui sistem optic format din alipirea a două lentile subțiri, cu distanțele focale f1,f2, se determină cu relația:
5
Un obiect liniar transversal își formează o imagine clară pe un ecran, cu ajutorul unei lentile convergente. Dacă se menține obiectul și ecranul în aceleași poziții și se deplasează lentila față de obiect, de-a lungul axului optic principal, stabilește dacă pentru o anumită poziție a lentilei se mai poate obține, pentru obiectul fixat, o altă imagine clară pe ecran.
6
Un obiect liniar transversal se află la distanța x1 de o lentilă convergentă. Stabilește ce mărimi se modifică, dacă de lentila convergentă se alipește o a doua lentilă convergentă, diferită de prima lentilă.
7
Stabilește cum variază distanța focală f a unei lentile subțiri, dacă se scufundă într-un lichid al cărui indice de refracție este egal cu cel al lentilei.
8
Un obiect liniar real este situat perpendicular pe axul optic principal, la distanța x1=2f, în fața unei lentile convergente cu distanța focală f. Dacă lentila se apropie de obiect cu o distanță egală cu \fracf2, determină raportul  \fracx2^'x2 , corespunzător distanțelor de la lentilă la cele două imagini formate.
9
Se alipesc două lentile convergente identice, de tipul plan-convexe, cu distanța focală f=50 cm. Cunoscând indicele de refracție al materialului din care sunt confecționate cele două lentile, n=1,4, calculează raza de curbură R a feței sferice a lentilelor și distanța focală f^', a sistemului astfel format.
10
O lentilă are razele R1=16 cm și R2=80cm, iar mediul optic are un indice de refracție n=1,8. Stabilește care este distanța focală și ce fel de lentilă este.
11
Două lentile, prima convergentă cu distanța focală de 12 cm, iar a doua divergentă cu distanța focală 24 cm, se alipesc și formează un sistem optic, în care cele două lentile sunt centrate pe același ax optic principal. Calculează distanța focală f a sistemului astfel format.
12
Distanța de la obiect la ecran este d=5m. Calculează distanța focală f pe care trebuie să o aibă o lentilă și unde trebuie așezată pentru a se obține pe ecran o imagine cu mărirea transversală \beta =-4.
13
Mărirea liniară transversală pentru o lentilă convergentă este \beta 1=-4. Dacă obiectul este îndepărtat cu distanța d=10 cm, valoarea măriri liniare transversale devine \beta 2=-2. calculează distanța focală f a lentilei.
14
O lentilă convergentă cu distanța focală f=20 cm, formează imaginea unui obiect, așezat față de lentilă la distanța x1=40 cm, după care obiectul se apropie cu \Delta x1=10cm de lentilă. Calculează poziția inițială, x2, a unui ecran față de lentilă, unde poate fi prinsă imaginea și cu  ce distanță \Delta x2,  și în ce sens, trebuie deplasat ecranul, atunci când obiectul se apropie de lentilă.
15
Pe un ecran se formează imaginea unui obiect cu ajutorul unei lentile plan-convexă, cu distanța focală f=7,5cm și raza suprafeței convexe R=4,5cm. Calculează indicele de refracție n din care este confecționată lentila și distanța d de la obiect la ecran dacă imaginea este mai mică de 3 ori decât obiectul.

Descrierea testului

Acesta este un test de Fizică pentru clasa a IX-a, în care vei învăța să rezolvi probleme diverse în care vei folosi cunoștințele acumulate despre lentilele subțiri. De asemenea vei înțelege și vei putea aplica în practică toate aceste noțiuni acumulate. Vei descoperi astfel, cu plăcere, că a învăța la fizică nu este o sarcină chiar atât de complicată. Învață, distrează-te și vei avea note excelente la școală!

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (0)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom