new-logo

Test: Model. Partea l

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
Formula fundamentală a unei lentile subțiri, cunoscută și sub numele de formula punctelor conjugate, este dată de relația:
2
A doua formulă fundamentală a lentilelor subțiri, adică expresia măririi liniare transversale, este:
3
Dacă obiectul este real, adică se află în fața unei lentile subțiri, atunci coordonata x1 este:
4
Dacă coordonata imaginii x2 este negativă, atunci putem afirma despre imagine că:
5
Dacă mărirea liniară transversală, a unei lentile subțiri, \beta are valoare pozitivă, atunci imaginea este:
6
Completează cuvintele care lipsesc.
7
Un obiect liniar A1B1 cu dimensiunea y1=5cm este situat perpendicular pe axa optică a unei lentile convergente, de distanță focală f=18 cm, în fața lentilei, la o distanță egală cu dublul distanței focale obiect. Imaginea A2B2  care se obține pentru obiect va fi:
8
Completează cuvintele care lipsesc.
9
Legea refracției referitoare la unghiuri poți să o scrii:
10
O rază de lumină incidentă din sticlă, cu indicele de refracție absolut nsticla, formează cu normala unghiul de incidență i și trece în apă, cu indicele de refracție absolut napa, refractându-se sub unghiul de refracție r. Scrie legea refracției referitoare la unghiuri, în acest caz.
11
Un obiect liniar A1B1 este plasat perpendicular pe axul optic al unei lentile subțiri divergente, în fața lentilei, între centrul lentilei și focarul imagine al acesteia. Cunoscând distanța focală a lentilei f=12 cm și distanța obiectului față de lentilă x1=8cm, poți spune că imaginea A2B2,  a obiectului formată de lentilă este:
12
Un obiect liniar A1B1 este situat perpendicular pe axul optic principal al unei lentile divergente, în fața lentilei, chiar în focarul imagine al acesteia. Imaginea A2B2 , a obiectului obținută prin lentilă, este:
13
Două lentile convergente cu distanțele focale f1=4cm și f2=5cm au axul optic principal comun. Stabilește cât trebuie să fie distanța d dintre cele două lentile, astfel încât un fascicul de lumină paralel cu axul optic principal, incident pe prima lentilă să părăsească a doua lentilă tot paralel cu axul optic principal.
14
Indicele de refracție la limita de separație aer-sticlă este n1=1,5, iar la limita de separație aer-apă este n2=\frac43.  Calculează indicele de refracție n, la limita de separație apă-sticlă.
15
Picăturile de rouă pot fi asimilate unor mici lentile subțiri convergente cu distanța focală egală cu diametrul picăturii. Plecând de la acest raționament, apariția incendiilor într-o pădure, în timpul unei zile toride de vară, poți să o explici prin faptul că aceste mici lentile convergente pot focaliza razele de soare asupra frunzelor uscate din pădure. Calculează distanța x la care trebuie să se găsească o frunză uscată față de picătura de rouă, cu diametrul d=4mm, astfel încât frunza să se aprindă, datorită focalizării razelor de soare.

Descrierea testului

Acesta este un test de Fizică pentru clasa a IX-a, un model în care vei exersa cu rezolvarea exercițiilor specifice opticii geometrice pentru pregătirea examenului de Bacalaureat. Astfel, vei putea sintetiza, analiza și înțelege  noțiunile de optică geometrică, descoperind astfel legăturile cauzale ale fenomenelor, relațiilor si formulelor pe care le-ai însușit în lecțiile oticii geometrice. Vei descoperi astfel, cu plăcere, că învățarea opticii geometrice nu este o sarcină chiar atât de complicată, iar reușita ta la examen va fi una garantată. Învață, distrează-te și vei avea note excelente la școală!

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (0)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom