new-logo

Test: Elemente de statică- recapitulare

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
Un corp are o mișcare de translație, dacă traiectoriile tuturor punctelor sale sunt paralele între ele.
2
Un corp are mișcare de rotație, dacă toate punctele sale descriu traiectorii circulare în jurul unei axe de rotație.
3
Care dintre următoarele răspunsuri exprimă corect mărimile specifice mișcării de translație?
4
Momentul forței, în raport cu un punct, este mărimea fizică vectorială, notată cu \vecM, egală cu produsul vectorial dintre vectorul de poziție \vecr, în raport cu acel punct și vectorul forță \vecF, respectiv: \vecM=\vecr\times \vecF.
5
Stabilește care dintre următoarele răspunsuri descrie corect, în același timp, modulul, direcția și sensul vectorului moment al forței, \vecM?
6
Completează cuvintele care lipsesc, astfel încât să obții condițiile ce trebuie îndeplinite pentru ca un corp să se afle în echilibru de translație.
7
Dacă asupra unui sistem mecanic acționează un număr n  de forțe, notate \vecF1,\vecF2,...,\vecFn, atunci acesta se află în echilibru de translație, dacă este îndeplinită condiția următoare, dată de relația matematică:
8
Completează cuvintele care lipsesc, astfel încât să obții condițiile ce trebuie îndeplinite pentru ca un corp să se afle în echilibru de rotație.
9
Dacă un sistem mecanic se rotește din cauză că asupra sa acționează un sistem de n momente ale forțelor, notate \vecM1,\vecM2,...,\vecMn, atunci acesta se află în echilibru de rotație, dacă este îndeplinită următoarea condiție:
10
Stabilește care dintre următoarele răspunsuri descrie corect starea de echilibru stabil a unui corp și legătura cu energia potențială gravitațională corespunzătoare:
11
Stabilește care dintre următoarele răspunsuri  descrie corect starea de echilibru instabil a unui corp și legătura cu energia potențială gravitațională corespunzătoare:
12
Stabilește care dintre următoarele răspunsuri descrie corect starea de echilibru indiferent a unui corp și legătura cu energia potențială gravitațională corespunzătoare:
13
Analizează cu atenție imaginea de mai jos, în care este prezentată o bilă în diverse situații în câmp gravitațional terestru: pe o masă \left ( 1 \right ), pe o movilă de pământ \left ( 2 \right ) și pe fundul unei gropi \left ( 3 \right ). Identifică corect cele trei tipuri de echilibru în câmp gravitațional.
  1. Pentru fiecare caz în parte:
  2. Ce poți afirma despre valoarea energiei potențiale gravitaționale a bilei în starea de echilibru  corespunzător?
  3. Care din forțele desenate este responsabilă de tendința corpului de a căuta, de fiecare dată, să ocupe  starea de echilibru caracterizată prin cea mai mică valoare a energiei potențiale gravitaționale. Precizează, pentru fiecare situație, care este sensul acestei forțe.
14
Un om strânge, cu ajutorul unei chei fixe,  o piuliță a unui șurub fixat într-un perete. Știind că lungimea cheii este de 20 cm, iar forța aplicată de om are direcția perpendiculară pe cheie, calculează momentul forței care învârte piulița, dacă forța aplicată are valoarea de 20N.
15
Asociază corect criteriile enunțate cu elementele corespunzătoare, astfel încât să descoperi noțiuni recapitulate în lecția studiată.

Descrierea testului

Acesta este un test de Fizică pentru clasa a IX-a, în care vei recapitula noțiunile importante învățate în lecțiile de statica corpului solid. Astfel, vei fi capabil să rezolvi situațiile diverse din viața de zi cu zi în care sunt implicate aceste cunoștințe acumulate de către tine la orele de fizică. Învață, distrează-te și vei avea note excelente la școală!

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (0)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom