new-logo

Test: Instrumente optice. Mărimi caracteristice instrumentelor optice.

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
Un instrument optic este un dispozitiv care procesează lumina pentru a permite vizualizarea unui obiect sau analizarea caracteristicilor lui.
2
În componența unui instrument optic intră lentile, oglinzi și diafragme.
3
Mărirea liniară transversală, notată cu \beta, reprezintă raportul dintre mărimea imaginii y2, măsurată perpendicular față de axa optică principală și mărimea obiectului y1, măsurată pe aceeași direcție, respectiv \beta =\fracy2y1.
4
Poți calcula mărirea liniară transversală \beta, doar dacă:
5
Puterea optică, notată cu P, este egală cu raportul dintre mărimea obiectului măsurată pe direcție perpendiculară față de axa optică principală, y1, și tangenta unghiului sub care se vede imaginea, unghi notat cu \alpha 2, adică P=\fracy1tg\alpha 2.
6
Care dintre răspunsurile de mai jos sunt corecte, referitor la puterea optică P?
7
Care dintre răspunsurile următoare sunt corecte, referitor la mărimea fizică numită grosisment, notată cu G ?
8
Deoarece pentru ochiul normal distanța de vedere clară \delta =25 cm, atunci relația dintre grosismentul G și puterea optică P este:
9
Completează cuvintele care lipsesc.
10
Completează cuvintele care lipsesc.
11
Completează cuvintele care lipsesc.
12
Asociază corect instrumentele optice enunțate cu tipul instrumentului optic corespunzător, în funcție de natura imaginii pe care o produc sau o observă, reală sau virtuală.
13
Un obiect cu dimensiunea de  5cm formează o imagine reală printr-un instrument optic. Calculează dimensiunea imaginii, dacă știi că instrumentul are o mărire liniară transversală \beta =\frac14.
14
Calculează unghiul \alpha 2  sub care se vede imaginea printr-o lupă, știind că puterea optică a acesteia este P=4 dioptrii, iar obiectul are dimensiunea y1=4cm.
15
Calculează unghiul sub care se vede imaginea printr-un instrument optic, știind că obiectul poate fi văzut, cu ochiul liber, sub unghiul de 30^0, iar grosismentul acestuia are valoarea G=\sqrt3.

Descrierea testului

Acesta este un test de Fizică pentru clasa a IX-a, în care vei învăța despre instrumentele optice ca și sisteme optice foarte des întâlnite în viața de zi cu zi. De asemenea vei face cunoștință cu mărimile fizice caracteristice instrumentelor optice și vei înțelege care este mersul razei de lumină prin acestea. Vei descoperi astfel, cu plăcere, că a învăța la fizică nu este o sarcină chiar atât de complicată. Învață, distrează-te și vei avea note excelente la școală!

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (0)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom