new-logo

Test: Teoreme de variație și legi de conservare în mecanică- probleme recapitulative

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
Teorema variației energiei mecanice totale a corpului de masă m1, din desenul alăturat, între pozițiile A și B, se poate scrie:
2
În cazul unui corp care alunecă pe un plan înclinat, singura forță disipativă este forța de frecare dintre corp și suprafața planului înclinat.
3
Energia mecanică totală Em a unui corp, care alunecă pe un plan înclinat, între două puncte, este egală cu suma dintre energia cinetică totală Ec și energia potențială gravitațională totală Epotgravitationala, respectiv: Em=Ec+Epotgravitationala
4
Dacă, în desenul de mai jos, se alege ca nivel de referință pentru energia potențială nivelul situat la baza planului înclinat, astfel încât Epot=0,  atunci teorema de variație a energiei mecanice, între punctele A și B, se scrie:
5
În procesele de ciocnire mecanică dintre corpuri impulsul mecanic total al sistemului se conservă.
  • Această definiție mai este cunoscută și sub numele de:
6
Privește cu atenție desenul alăturat și precizează punctul de pe planul înclinat în care corpul are atât energie cinetică, cât și energie potențială.
7
Privește cu atenție desenul alăturat.
  • Folosind notațiile de pe desen, precizează care este expresia energiei mecanice a corpului în punctul P de pe planul înclinat.
8
Privește cu atenție desenul alăturat.
  • Conform teoremei de variație a energiei mecanice, între stările A și B, energia mecanică a corpului a suferit o modificare (o variație). Precizează în ce a constat această modificare a energiei mecanice.
9
Privește cu atenție desenul alăturat.
  • Presupunând că ciocnirea dintre corpurile de mase m și m1 este perfect plastică, alege răspunsul corect care determină viteza v a  corpului de masă m înainte de ciocnire, obținută din aplicarea legii conservării energiei mecanice, în acest caz.
  • Cunoști faptul că resortul are constanta elastică k, iar după ciocnire se deformează pe distanța maximă x.
10
Privește cu atenție desenul alăturat.
  • Folosind notațiile de pe desen, alege răspunsul corect care descrie legea conservării energiei mecanice atunci când corpul de deplasează cu frecare ( \mu se presupune cunoscut), între punctele P,B.
11
Privește cu atenție desenul alăturat.
  • Cu ajutorul notațiilor din desen și presupunând că  viteza corpului la baza planului, vB, și distanța d parcursă pe suprafața orizontală, până la oprirea corpului, le cunoști, determină expresia coeficientului de frecare la alunecare, \mu, dintre corp și suprafața orizontală.
12
La baza unui plan înclinat se află un resort elastic de constantă elastică k=100N/m, ca în desenul alăturat.
  • Un corp de masă m=400g, coboară liber din vârful planului înclinat de înălțime h=4m și unghi \alpha =45^0 și ciocnește perfect plastic corpul de masă m1=100g, fixat de resort, iar acesta este prins de un perete aflat la baza planului. Știind că mișcarea corpului pe planul înclinat s-a efectuat cu frecare, \mu =0,1, calculează deformarea maximă  x a resortului.
13
Un corp este lansat în sus, de la baza unui plan înclinat, deplasându-se cu frecare, pe suprafața planului înclinat cu coeficientul de frecare \mu =0,5. Când revine la baza planului înclinat se constată că energia sa mecanică este de k=3 ori mai mică decât valoarea avută la lansarea în sus pe plan. Calculează unghiul \alpha al planului înclinat.
14
Din vârful unui derdeluș, asimilat cu un plan înclinat de lungime l=360 m și unghi \alpha =45^0, un copil coboară liber cu sania, ca în figura alăturată.
  • Mișcarea pe zăpadă se face cu frecare, având coeficientul de frecare la alunecare  \mu =0,2. Calculează distanța d parcursă de sistemul copil-sanie, până în momentul în care energia cinetică este egală cu energia potențială.
15
În desenul alăturat este prezentată mișcarea, între punctele A,B , a unui corp de masă m pe un plan înclinat având înălțimea  h=4m și unghiul \alpha =45^0, acesta continuându-și, ulterior, mișcarea pe un plan orizontal până la oprire în punctul C.
  • Corpul pornește din repaus, din vârful planului înclinat și se oprește datorită frecării. Cunoscând coeficientul de frecare la alunecare, \mu =0,2, considerat același atât pe panul înclinat, cât și pe suprafața orizontală, determină distanța totală, dtot, parcursă de corp , din vârful planului până la oprire pe suprafața orizontală.

Descrierea testului

Acesta este un test de Fizică pentru clasa a IX-a, în care vei recapitula noțiunile învățate despre teoremele de variație și legile de conservare din mecanica clasică newtoniană, prin aplicarea acestora în rezolvarea de probleme, făcând astfel conexiunea cu situațiile complexe din natură. Astfel, vei putea să găsești soluții ingenioase la problemele practice întâlnite. Învață, distrează-te și vei avea note excelente la școală!

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (0)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom