new-logo

Test: Principii și legi în mecanica clasică- probleme recapitulative. Partea II

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
Forțele care sunt orientate în sensul mișcării vor avea semnul \left ( + \right ), iar cele opuse mișcării vor avea semnul \left ( - \right ).
2
Se consideră sistemul de două corpuri, de mase diferite, m2> m1, suspendate de un fir inextensibil trecut peste un scripete ideal, suspendat printr-un resort elastic, așa cum arată desenul de mai jos. Stabilește cât este forța F, care ia naștere în resortul elastic?
3
Pentru a determina forțele și accelerațiile corpurilor din sistemul mecanic prezentat în desenul de mai jos, trebuie aplicat:
4
Constanta elastică k a resortului, de care este suspendat sistemul din figura de mai jos, se calculează cu relația: k=\fracF\Delta l.
5
Ecuația principiului al doilea al mecanicii newtoniene arată că suma algebrică a forțelor care acționează asupra fiecărui corp este egală cu produsul dintre masa corpului și accelerația sa.
6
Se dă sistemul de doi scripeți de care sunt atârnate două corpuri de mase diferite, așa cum este arătat în figura alăturată.
  • Stabilește convenția de semn pentru deplasarea celor două corpuri.
7
Principiul doi al mecanicii newtoniene, aplicat pentru fiecare din cele două corpuri din desenul reprezentat mai jos, îl scrii sub forma următoarelor ecuații:
8
Aplicând principiul al doilea al mecanicii pentru sistemul din desenul alăturat, obții următoarele soluții pentru cele două accelerații a1,a2:
9
În figura alăturată cunoști m2> m1, astfel încât \fracm2m1=3.
  • Determină forța F care ia naștere în resortul elastic, dacă primul corp are masa m1=2kg.  Considerăm g=10m/s^2.
10
În figura alăturată cunoști masele celor două corpuri m1=4kg, m2=3kg.
  • Calculează accelerația a cu care se mișcă sistemul, considerând g=10m/s^2.
11
În figura alăturată cunoști masele celor două corpuri, m1=3kg, m2=2kg.
  • Calculează constanta elastică k a resortului, știind că în timpul mișcării sistemului, resortul se alungește cu \Delta l=3 cm.
12
În figura alăturată cunoști  m1=10 kg, m2=2kg  și a=3m/s^2.
  • Calculează tensiunea T din fir, dacă se neglijează masa firului și a scripetelui. Considerăm g=10m/s^2.
13
Două corpuri, de mase m1, m2, sunt suspendate de un sistem de scripeți, așa cum este arătat în desenul alăturat.
  • Știind că cele două corpuri se deplasează în sensuri opuse, cu accelerații egale în modul cu a=6m/s^2, calculează raportul   \fracm2m1, a maselor celor două corpuri. Se neglijează masa firului și a scripeților, iar g=10m/s^2.
14
În desenul alăturat este prezentat un sistem de doi scripeți peste care este trecut un fir inextensibil și fără frecare. De fir sunt suspendate două corpuri de mase m1, respectiv m2.
  • Determină expresiile forțelor FA, FB cu care acționează sistemul în punctele de susținere A, B.
15
În desenul alăturat, peste un scripete fix este trecut un fir inextensibil, iar la capetele firului sunt două corpuri de mase m1> m2. Cele două corpuri se deplasează cu o anumită accelerație.
  • Determină valoarea unei forțe F, cu care trebuie tras firul în absența corpului de masă m1, astfel încât corpul m2 să urce cu aceeași accelerație.

Descrierea testului

Acesta este un test de Fizică pentru clasa a IX-a, în care vei învăța să rezolvi probleme în care vei folosi noțiunile însușite temeinic în lecțiile de mecanică, respectiv legate de principiile și legile din mecanica clasică. Astfel, vei fi capabil să aplici în situații complexe noțiunile învățate, fiind astfel capabil să găsești soluții ingenioase la problemele practice întâlnite. Învață, distrează-te și vei avea note excelente la școală!

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (0)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom