new-logo

Test: Echilibrul de translație. Echilibrul de rotație.

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
Mișcarea sertarului față de șine este o mișcare de translație.
2
Mișcarea volanului în jurul axului este o mișcare de rotație.
3
Asupra unui corp acționează forțele \vecF1 , \vecF2, \vecF3 și \vecF4.   Stabilește care este condiția de echilibru la translație a corpului.
4
Un camion se deplasează pe o șosea rectiline cu viteză constantă. Asupra lui acționează forța de tracțiune F și forța de frecare Ff Stabilește care sunt relațiile dintre forțe la echilibru de translație.
5
Momentul forței este definit prin formula : \vecM=\vecr\times \vecF
6
Un disc se poate roti în jurul axului O. Asupra lui acționează trei forțe : F1=70 N, F2 = 30 N, F3=20 N Se cunosc brațele celor trei forțe : OA = b1= 0,1m OB = b2 = 0,1m OC = b3= 0,2m Determină momentul rezultant și stabilește dacă discul este în echilibru de rotație
7
Asupra unui corp acționează trei forțe având vârfurile F1 (3,6), F2 (6,-3) și F3 (-9,-3). Determină rezultanta R pe fiecare axă Rx=F1x + F2x + F3x Ry= F1y+F2y+F3y și stabilește apoi dacă corpul se află în echilibru de translație.
8
Două corpuri cu masele m1=6kg și m2=4kg sunt așezate la capetele A și B ale unei bare cu lungimea l=4m. Determină  forța N din punctul de sprijin din condiția de echilibru la translație și distanța AO = x din condiția de echilibru de rotație.  (g=10 \fracms^2)
9
Asupra celor trei discuri A, B,C  acționează forțe ca în desen. Stabilește care dintre discuri este în echilibru de rotație.
10
O mașină staționează pe un pod cu lungimea  l = 1,5 km la distanța OA = 0,5km. Masa ei este m = 1500 kg. g=10 \fracms^2. Calculează forțele de reacțiune de la capete N1 și N2. Utilizează condițiile de echilibru de rotație și de translație.
11
Un sac este așezat pe o scândură sprijinită la cele două capete A și B. Lungimea AB = l, iar AO = x. Scrie condițiile de echilibru de translație și de echilibru de rotație față de punctul O.
12
O bară este sprijinită de unul din capete iar în punctul B se află un corp cu masa m=10kg. Lungimea barei este l=2,5m, g = 10 \fracms^2. Dacă forța F = 50N calculează distanța OB = x astfel ca bara să fie în echilibru de rotație.
13
O bară OA se poate roti în jurul punctului O și ea este ancorată cu un cablu în punctul B. Forța F acționează la jumătatea barei. Determină relația dintre tensiunea din fir și forța F la echilibru de rotație. Se știe unghiul \alpha  iar bara are lungimea l.  Atenție doar componenta T\cdot cos(\alpha ) intră în calculul momentului forței T.
14
O balanță cu lungimea l are brațele inegale OA = \frac23\cdot l iar OB = \fracl3. Calculează relația dintre masele celor două corpuri puse pe talere la echilibru.
15
O bară cu lungimea l se poate roti în jurul punctului O. Pe ea se așează două corpuri cu masele m1 și m2 astfel încât AB = BC = CO = \fracl3.  Determină relația dintre F și cele două mase la echilibru de rotație.

Descrierea testului

Acesta este un test de Fizică pentru clasa a IX-a, în care vei învăța ce sunt cele două tipuri de echilibru de translație și de rotație. Vei aplica apoi condițiile de echilibru de rotație și de translație la probleme practice.  Vei descoperi astfel, cu plăcere, că rezolvarea diferitelor probleme de acest tip nu este o sarcină chiar atât de complicată. Învață, distrează-te și vei avea note excelente la școală!

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (0)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom