new-logo

Test: Construcția de imagini în oglinzi sferice

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
Dacă razele de lumină se propagă spre oglindă de la stânga la dreapta, convenția de semn consideră că distanțele sunt pozitive pe axa optică în dreapta vârfului oglinzii (care este origine) și în sus perpendicular pe axa optică.
2
Care sunt caracteristicile oglinzilor concave?
3
Care din afirmațiile de mai jos sunt caracteristici ale oglinzilor convexe?
4
Un obiect AB se asează în fața unei oglinzi concave între centrul de curbură C și focar F.
  • Desenează pe o foaie de hârtie construcția imaginii și stabilește care din afirmații sunt corecte.
5
Obiectul AB este plasat între vârful oglinzii concave și focar.
  • Desenează pe o foaie de hârtie  construcția grafică a imaginii și stabilește caracteristicile imaginii (dacă este reală sau virtuală, dreaptă sau răsturnată,mai mare sau mai mică decât obiectul) .
6
Obiectul AB se plasează pe axa optică principală la o distanță mai mare decât raza de curbură R, adică în stânga centrului de curbură C.
  • Desenează pe o foaie de hârtie  construcția imaginii și stabilește caracteristicile imaginii (dacă este reală sau virtuală, dreaptă sau răsturnată,mai mare sau mai mică decât obiectul).
7
Obiectul este plasat în fața unei oglinzi convexe pe axa optică principală.
  • Desenează pe o foaie de hârtie construcția imaginii și stabilește caracteristicile imaginii (dacă este reală sau virtuală, dreaptă sau răsturnată,mai mare sau mai mică decât obiectul).
8
O lingură poate fi folosită ca oglindă sferică. Observă imaginile și stabilește ce tip de oglindă și ce imagine se formează în fiecare caz.
9
Se spune că în antichitate Arhimede ar fi apărat Siracuza de armata romană folosind oglinzi plane așezate circular pentru a simula o oglindă concavă de mari dimensiuni. Cum a incendiat flota romană?
10
Prima relație fundamentală a oglinzilor sferice este \frac1x1+\frac1x2 = \frac2R=\frac1f , unde x1 este distanța dintre obiect și vârful oglinzii , iar x2 este distanța dintre imagine și vârful oglinzii, R este raza de curbură iar f este distanța focală.
11
A doua formulă fundamentală a oglinzilor sferice este mărirea liniară \beta =\fracy2y1=-\fracx2x1 , unde y1 este înălțimea obiectului, iar y2 este înălțimea imaginii.
12
Un obiect AB  se află la distanța x1 = -1m de o oglindă concavă, cu raza de curbură R=-0.8m. Calculează x2 și mărirea transversală \beta.
13
Pentru oglinda convexă se cunosc x1 = - 1,2 m și R=0,8m. Află x2 și \beta.
14
Obiectul AB este plasat între centrul C și focarul oglinzii F. x1=-0,8m, f = -0,5m. Calculează  x2 și \beta
15
Pentru desen se cunosc x1=-0,3m, f = -0,5m. Calculează x2 și \beta.

Descrierea testului

Acesta este un test de Fizică pentru clasa a IX-a, în care vei învăța să aplici noțiunile învățate despre fenomenul de reflexie a luminii în cazul formării imaginilor în oglinzile sferice. De asemenea vei reprezenta grafic formarea imaginilor în oglinzile sferice și vei aplica cele mai importante formule cu care poți calcula diferitele mărimi fizice caracteristice oglinzilor sferice. Vei descoperi astfel, cu plăcere, că rezolvarea diferitelor probleme de acest tip nu este o sarcină chiar atât de complicată. Învață, distrează-te și vei avea note excelente la școală!

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (0)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom