new-logo

Test: Reflexia luminii- oglinzi sferice, formule

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
Oglinzile sferice sunt de forma unei calote sferice (adică o bucată tăiată dintr-o sferă), iar partea reflectătoare poate fi atât cea interioară, cât și cea exterioară.
2
Există două tipuri de oglinzi sferice: concave și convexe.
3
Legile reflexiei luminii se respectă și în cazul oglinzilor sferice.
4
În optica geometrică se lucrează foarte mult în aproximația gaussiană sau paraxială, unde se consideră că fasciculele de lumină sunt foarte puțin înclinate față de axul optic principal al sistemului.
5
Relațiile oglinzilor sferice te ajută să afli poziția și mărimea imaginii \left ( x2, y2\right ), dacă știi poziția și mărimea obiectului \left ( x1, y1\right ), cât și raza R a oglinzii.
6
Completează cuvintele care lipsesc.
7
Relațiile oglinzilor sferice se mai numesc:
8
Convenția de semne stabilită în cazul oglinzilor sferice presupune următoarele:
9
Prima formulă fundamentală a oglinzilor sferice este:
10
Privește cu atenție desenul următor și alege răspunsul corect care definește mărimile notate cu  x1 și x2.
11
A doua relație fundamentală a oglinzilor sferice se poate scrie:
12
Care din răspunsurile următoare exprimă corect definițiile focarului imagine și distanței focale pentru o oglindă sferică?
13
Un fascicul, provenit de la o sursă de lumină punctiformă, vine paralel cu axul optic principal al unei oglinzi sferice și se reflectă pe aceasta, ca in desenul de mai jos. Calculează raza oglinzii R, știind că coordonata imaginii este de 10 cm.
14
O lumânare cu lungimea  15 cm își formează într-o oglindă sferică o imagine de două ori mai mică. Știind că lumânarea se află la distanța de 30 cm de oglindă și raza oglinzii este de 20 cm, calculează mărimea imaginii formate și poziția ei față de oglindă.
15
În desenul de mai jos este arătată formarea imaginii A2B2 a unui obiect liniar A1B1 într-o oglindă sferică cu raza de curbură de 30cm. Calculează distanța focală a oglinzii f și mărirea transversală liniară \beta. Ce poți afirma despre imaginea formată?

Descrierea testului

Acesta este un test de Fizică pentru clasa a IX-a, în care vei învăța să aplici noțiunile învățate despre fenomenul de reflexie a luminii în cazul formării imaginilor în oglinzile sferice. De asemenea, vei înțelege de câte feluri sunt oglinzile sferice și care sunt cele mai importante formule cu care poți calcula diferitele mărimi fizice caracteristice oglinzilor sferice. Vei descoperi astfel, cu plăcere, că rezolvarea diferitelor probleme de acest tip nu este o sarcină chiar atât de complicată. Învață, distrează-te și vei avea note excelente la școală!

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (0)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom