new-logo

Test: Reflexia totală

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
Atunci când lumina ajunge la suprafața de separație dintre două medii optice transparente suferă atât fenomenul de reflexie, cât și pe cel de refracție a luminii.
2
Câtă lumină se reflectă și câtă se refractă depinde de natura celor două medii optice, adică de indicii de refracție, cât și de unghiul de incidență.
3
Raza de lumină se îndepărtează față de normală, atunci când al doilea mediu este mai refringent decât primul, adică n2< n1.
4
Când unghiul de refracție devine maxim, adică rmax=90^0, atunci refracția nu se mai produce și putem spune că s-a produs reflexia totală.
5
Reflexia totală se produce numai dacă primul mediu este mai refringent decât al doilea.
6
Completează cuvintele care lipsesc.
7
Unghiul de incidență limită l se calculează cu relația:
8
Transmisia prin fibră optică se bazează pe fenomenul de:
9
Completează cuvintele care lipsesc.
10
Printr-un frisbee iluminat, lumina este dirijată prin miezul fibrei optice prin fenomenul de:
11
Sub ce unghi de incidență limită l trebuie să vină o rază de lumină dintr-un mediu optic transparent de indice de refracție n1=\sqrt2, astfel încât să producă reflexie totală la suprafața de separație cu aerul, pentru care indicele de refracție este n2=1?
12
O rază de lumină produce reflexie totală pentru unghiul de incidență limită l=45^0, atunci când întâlnește suprafața de separație dintre mediul din care vine, având indicele de refracție n1=\sqrt3  și aer cu indicele de refracție n2=1.
  • Calculează cu cât trebuie să se micșoreze unghiul de incidență limită, astfel încât unghiul de refracție să fie r=60^0?
13
O rază de lumină cade pe o peliculă subţire dintr-un lichid cu indicele de refracție n1=\frac32,  sub unghiul de incidenţă i=30^0. Pelicula de lichid se află pe suprafaţa unei ape \left ( n2=\frac43 \right ).
  • Stabilește ce se va întâmpla cu raza de lumină?
14
Un scafandru cu înălţimea de h=1,7 m stă în picioare pe fundul unui bazin cu apă cu indicele de refracție n=\frac43. Uitându-se la obiectele de pe fundul bazinului, vede prin reflexie totală doar pe cele  aflate la o distanţă de el  d\geq 6m.
  • Calculează adâncimea bazinului.
15
Pe suprafața unui lac de adâncime h plutește un disc opac de diametru d, ca în figura alăturată. Pe fundul lacului, pe verticala ce trece prin centrul discului se află o sursă de lumină.
  • Calculează  diametrul minim al discului, astfel încât acesta să nu poată fi văzut.
  • Se consideră cunoscuți cei doi indici de refracție n1=4/3 al apei din lac, respectiv n2=1 al aerului mediului înconjurător.

Descrierea testului

Acesta este un test de Fizică pentru clasa a IX-a, în care vei învăța despre un fenomen aparte de reflexie a luminii, și anume reflexia totală. Astfel, vei putea înțelege care sunt condițiile ce trebuie îndeplinite pentru ca acest fenomen să se producă în natură. Vei putea identifica ușor situațiile din natură, în care apare fenomenul de reflexie totală a luminii. Învață, distrează-te și vei avea note excelente la școală!

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (0)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom