new-logo

Test: Refracția luminii. Probleme I

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
O rază de lumină care cade sub un unghi de incidență i pe fața unei lame cu fețe plan paralele, după refracție se va apropia de normală, deoarece trece din aer într-un mediu mai refringent, din punct de vedere optic.
2
Dacă prin refracție pe o lamă cu fețe plan paralele, o rază de lumină se apropie de normală, atunci unghiul de refracție este mai mic decât unghiul de incidență, respectiv r< i.
3
Legea a doua a refracției aplicată la prima față a lamei cu fețe plan- paralele, se poate scrie:
4
Legea a doua a refracției aplicată la a doua față a lamei cu fețe plan- paralele, se poate scrie:
5
Raza de lumină care iese din lama cu fețe plan paralele, după ce parcurge mediul optic al lamei, se numește:
6
Completează cuvintele care lipsesc.
  • Răspunde folosind doar cuvinte, fără simboluri sau prescurtări.
7
În desenul alăturat, o rază incidentă SI cade perpendicular pe o lamă cu fețe plan paralele.
  • Care din răspunsurile de mai jos conține desenul corect referitor la mersul razei de lumină prin lama cu fețe plan-paralele?
8
O rază de lumină, aflată inițial în aer, cade sub unghiul de incidență i pe o lamă cu fețe plan-paralele, care are indicele de refracție n1. Ce se întâmplă cu deplasarea \Delta a razei emergente față de raza incidentă, dacă lama se introduce într-un mediu optic transparent de indice de refracție n2=n1?
9
Pentru a explica mersul razei de lumină prin lama cu fețe plan paralele trebuie să fie aplicate:
10
În desenul alăturat este reprezentat mersul razei de lumină printr-o lamă cu fețe plan-paralele, pentru cazul în care indicii de refracție se află în relația n2> n> n1, unde n este indicele de refracție al lamei, iar n1,n2 sunt indicii de refracție pentru cele două medii, de incidență, respectiv de emergență.
  • Stabilește relația pentru unghiul \alpha,  format între direcția razei de incidență și direcția razei de emergență, în funcție de unghiurile de incidență i  și emergență i^'.
11
O rază de lumină, aflată inițial într-un mediu optic de indice de refracție n1, cade sub unghiul de incidență i pe o lamă cu fețe plan-paralele, care are indicele de refracție n> n1. Ce poți afirma despre valoarea unghiului de emergență i', față de valoarea unghiului de incidență i, dacă raza emergentă pătrunde într-un mediu optic de indice de refracție n2> n> n1?
12
În desenul alăturat se consideră o lamă cu fețe plan-paralele de grosime d și indice de refracție n. Pe prima față a lamei cade, în punctul A sub unghiul de incidență i, o rază de lumină care se refractă și întâlnește a doua față în punctul C. În acest punct raza refractată devine incidentă și suferă o reflexie urmată de o refracție. Raza reflectată pe a doua față se întoarce la prima față și o întâlnește în punctul B.
  • Determină distanța AB dintre punctele de incidență pe prima față a lamei.
13
Pe o lamă cu fețe plan paralele de grosime d=3 cm și indice de refracție n=\sqrt2, cade o rază incidentă sub unghiul i=45^0.
  • Află deplasarea \Delta a razei emergente față de raza incidentă, cunoscând că sin15^0\approx 0,258.
14
O rază de lumină cade sub unghiul de incidență i=30^0 pe o lamă cu fețe plan-paralele de grosime d=2 cm și indice de refracție n=\sqrt2.
  • Calculează unghiul \alpha dintre raza incidentă și raza refractată în lamă, știind că deplasarea razei emergente față de raza incidentă este \Delta =4 mm.
15
O lamă cu fețe plan-paralele, confecționată dintr-un mediu optic de indice de refracție n, are grosimea d=6 cm. O rază de lumină, incidentă pe lamă, produce o deplasare a razei emergente față de raza incidentă,  \Delta =3 cm.
  • Cunoscând unghiul de refracție în lamă  r =30^0, calculează indicele de refracție al mediului din care este confecționată lama.

Descrierea testului

Acesta este un test de Fizică pentru clasa a IX-a, în care vei învăța să rezolvi probleme în care vei aplica noțiunile învățate despre fenomenul de refracție a luminii, un fenomen optic care se produce în natură și pe care îl întâlnim la fiecare pas în practică. Vei descoperi astfel, cu plăcere, că rezolvarea diferitelor probleme de refracție nu este o sarcină chiar atât de complicată. Învață, distrează-te și vei avea note excelente la școală!

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (0)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom