new-logo

Test: Impulsul mecanic. Teorema variației impulsului mecanic

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
Două corpuri de mase diferite, care au aceeași viteză, înglobează aceeași cantitate de mișcare.
2
Forța \vecF care acționează asupra unui punct material este egală cu raportul dintre variația impulsului punctului material \vec\Delta p și intervalul de timp \Delta t în care acționează.
3
Impulsul mecanic al punctului material este o mărime fizică vectorială, notată cu \vecp, egală cu produsul dintre masa punctului material m și vectorul viteză \vecv al acestuia.
4
Unitatea de măsură, în S.I., a impulsului punctului material, dedusă fie din formula sa de definiție, fie din ecuația principiului al II-lea al dinamicii, este:
5
Din relația principiului al II-lea al dinamicii, respectiv \vecF=\frac\Delta \vecp\Delta t, variația impulsului punctului material se poate determina cu relația:
6
Produsul \vecF\cdot \Delta t se numește:
7
Completează cuvintele care lipsesc, astfel încât să obții definiția teoremei de variație a impulsului punctului material.
8
Asupra unui corp cu masa m=2kg, aflat în mișcare cu viteza constantă v=3m/s, acționează, în sens opus mișcării corpului, o forță F=100 N pentru a îl opri într-un timp \Delta t. Calculează acest interval de timp.
9
O minge cu masa m=300 g lovește frontal un perete vertical, cu viteza v=2m/s. Știind că durata ciocnirii dintre minge și perete a fost \Delta t=4 ms, calculează forța de impact F dintre minge și perete.
10
Asupra unui corp acționează o forță F=40N timp de \Delta t=0,8s. Dacă variația vitezei este \Delta v=4m/s, calculează masa corpului, m.
11
Asupra unui corp cu masa m=1kg acționează timp de 0,5ms  o forță F=2 kN. Știind  viteza inițială a corpului v0=3m/s, calculează viteza corpului după cele 0,5 ms.
12
Asociază corect fiecărui criteriu enunțat elementul corespunzător.
13
Doi copii se joacă aruncând cu câte o minge perpendicular pe un perete fix. Dacă se știe că raportul maselor celor două mingi este \fracm2m1=2, viteza primei mingi este de 3 ori mai mare decât viteza celei de-a doua mingi, iar intervalul de timp cât durează ciocnirea cu peretele este același în ambele cazuri, calculează raportul forțelor medii de impact  \fracF1F2  cu care mingile lovesc peretele în intervalul de timp considerat.
14
Când iese din țeava unui pistol, cu lungimea l=40 cm, un glonț cu masa m=40 g are viteza v=800 m/s. Calculează durata de timp \Delta t necesară glonțului să parcurgă lungimea l, cât și forța medie pe care o exercită  gazele de ardere asupra glonțului.
15
O minge cu masa m=400g cade liber pe o masă de la o înălțime h1=2m. După ciocnirea cu masa se ridică la înălțimea h2=1,6 m.
  • Calculează forța de impact la contactul cu masa, dacă ciocnirea a durat un timp \Delta t=2\cdot 10^-4s.
  • Se consideră accelerația gravitațională g=10 m/s^2.

Descrierea testului

Acesta este un test de Fizică pentru clasa a IX-a, în care vei învăța despre despre o mărime fizică foarte importantă din mecanică, respectiv impulsul mecanic al unui corp. Totodată, vei învăța și despre teorema de variație a impulsului mecanic și vei înțelege cum se aplică această teoremă în cazurile practice de mișcare mecanică a corpurilor din natură. Astfel, vei înțelege cum se aplică noțiunile teoretice în aplicațiile practice unde impulsul mecanic este prezent. Învață, distrează-te și vei avea note excelente la școală!

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (2)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom