new-logo

Test: Ciocniri. Ciocnirea perfect elastică

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
Ciocnirea este un proces de interacțiune dintre două corpuri:
2
Ciocnirea mecanică dintre corpuri poate fi de două tipuri:
  1. perfect elastică
  2. perfect plastică
3
În cazul ciocnirii perfect elastice corpurile se separă după interacțiune, iar energia cinetică totală a sistemului se conservă, adică rămâne neschimbată.
4
Un caz particular de ciocnire perfect elastică este cazul unidimensional, când se consideră corpurile ca fiind punctiforme și au vitezele de deplasare orientate pe aceeași direcție.
5
Semnul \left ( + \right ) sau \left ( - \right ) pentru valorile vitezelor \left ( v \right ) și impulsurilor mecanice \left ( p \right ) ale corpurilor care se ciocnesc perfect elastic este ales în funcție de sensul acestor mărimi, respectiv acestea vor fi pozitive dacă sensul lor este același cu sensul pozitiv ales arbitrar, și negative dacă sunt opuse acestuia.
6
Completează cuvintele care lipsesc.
7
Legea care guvernează toate procesele de ciocnire dintre corpuri este:
8
Impulsul total al corpurilor înainte de ciocnire este egal cu impulsul total al corpurilor după ciocnire.
9
Completează cuvintele care lipsesc.
10
Completează cuvintele care lipsesc.
11
Legea conservării energiei cinetice totale într-o ciocnire perfect elastică dintre două corpuri de mase m1, m2, se poate scrie:
12
Legea conservării impulsului mecanic total într-o ciocnire perfect elastică, unidimensională, dintre două corpuri, de mase m1 și m2 , se poate scrie:
13
În jocul de tenis de masă, mingea este lovită de cei doi sportivi cu ajutorul paletelor de tenis.
  • Identifică situațiile în care mingea este implicată într-o ciocnire perfect elastică.
14
Două bile de mase diferite,  m1=2\cdot m2,  și viteze identice v1=v2=v, se ciocnesc perfect elastic. Calculează impulsul total și energia cinetică totală ale sistemului după ciocnirea perfect elastică, respectiv pfinal, Ecfinal,  în funcție de impulsul și energia cinetică a primei bilei, înainte de ciocnire.
15
Ce se va întâmpla cu o bilă de masă m2, aflată înițial în repaus pe suprafața unei mese, după ce este ciocnită perfect elastic de o altă bilă cu masa m1> m2, aflată în mișcare cu viteza v1 ?

Descrierea testului

Acesta este un test de Fizică pentru clasa a IX-a, în care vei învăța și te vei familiariza cu principalele concepte ale ciocnirii perfec elastice dintre corpuri. Vei înțelege astfel, cum se aplică corect legile de conservare ale energiei cinetice și impulsului mecanic în acest tip de ciocnire mecanică. Învață, distrează-te și vei avea note excelente la școală!

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (3)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom