new-logo

Test: Calcule chimice pe baza randamentului chimic. Partea II

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
Randamentul chimic măsoară eficiența unei reacții chimice.
2
Randamentul se notează cu litera grecească eta \eta și se exprimă în procente (%).
3
  • Relația matematică a randamentului în funcție de masa de reactant este:
  • \frac\eta 100=\fracmr. transformatamr. introdusa
4
Prin descompunerea termică a hidroxidului de cupru (II) Cu(OH)2 se degajă hidrogen H2.
5
Reacția metalelor reactive cu acid sulfuric H2SO4 este o reacție chimică de substituție, în urma căreia se degajă hidrogen H2.
6
Într-o eprubetă se încălzește hidroxid de cupru (II)Cu(OH)2 cu formarea oxidului de cupru (II) CuO și a apei H2O.  Calculează și asociază valorile maselor molare ale tuturor substanțelor implicate în reacție. (ACu=64; AO=16; AH=1) (Valorile calculate le vei utiliza în calculele din întrebările următoare).
7
Într-o eprubetă se încălzesc 4,9 g hidroxid de cupru (II)Cu(OH)2. Ce masă de oxid de cupru (II) CuO se obține în urma reacției, dacă randamentul reacției este 75%? (ACu=64; AO=16; AH=1)
8
Calciul Ca reacționează cu acidul sulfuric H2SO4. Care este ecuația de reacție reprezentată corect?
9
Calciul Ca reacționează cu acidul sulfuric H2SO4. Asociază valorile numerice ale substanțelor din ecuația stoechiometrică exprimată în grame. Pentru masele atomice, consultă tabelul periodic.
10
În cazul calculelor chimice cu substanțe impure, pe ecuația reacției chimice se notează doar cantitățile de substanță pură.
11
2 g Ca  de puritate 90% reacționează cu o soluție de acid sulfuric H2SO4. Știind că randamentul de transformare este 75%, calculează masa de calciu care a participat la reacție.
12
2 g Ca  de puritate 90% reacționează cu o soluție de acid sulfuric H2SO4. Știind că randamentul de reacție este 75%, calculează masa de sare rezultată din reacție. (ACa=40; AO=16; AS=32, AH=1)
13
2 g Ca  de puritate 90% reacționează cu o soluție de acid sulfuric H2SO4. Știind că randamentul de reacție este 75%, calculează volumul de hidrogen H2 degajat (în condiții normale). (ACa=40; AO=16; AS=32, AH=1)
14
Un amestec format din 2,4g Mg și 4g oxid de magneziu MgO reacționează cu o soluție de acid clorhidric HCl. Știind că reacțiile se desfășoară cu un randament de 80%, calculează masa totală de clorură de magneziu MgCl2 rezultă din reacții. (AMg=24; AO=16; ACl=35,5)
15
24,5 g clorat de potasiu KClO3 se descompune termic în clorură de potasiu KCl și oxigen O2. Știind că randamentul reacției este 75%, află volumul de oxigen degajat în condiții normale. (Prezintă rezultatul cu două zecimale) (AK=39; AO=16; ACl=35,5)

Descrierea testului

Acest test corespunde lecției video Calcule chimice pe baza randamentului chimic. Partea II și este în conformitate cu programa școlară de chimie pentru clasa a VIII-a. În acest test îți propun să îți verifici modul în care realizezi calcule chimice folosind noțiunea de randament al reacției, respectiv să determini masa sau volumul produsului de reacție, când se cunoaște masa reactantului, dar și câteva exerciții despre reacții chimice. Pentru rezolvarea acestui test ai nevoie de o foaie de hârtie și un instrument de scris. Succes!

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (4)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom