new-logo

Test: Aplicații- ciocnirea perfect plastică

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
Un corp cu masa m1 și viteza v1 ciocnește perfect plastic, pe direcția deplasării, un corp cu masa m2 , care se deplasează în sens opus cu viteza v2, ca în figura de mai jos. Legea conservării impulsului mecanic total al sistemului de cele 2 corpuri, se scrie:
2
În ecuația legii conservării impulsului mecanic pentru ciocnirea perfect plastică a două corpuri care, înainte de ciocnire, se deplasează în sensuri opuse, se va lua cu semnul minus impulsul corpului doi, înainte de ciocnire.
3
Pentru două corpuri de mase m1,m2, care se ciocnesc perfect plastic, având inițial vitezele v1,v2, coliniare și de sensuri opuse, putem afirma că viteza comună v, după ciocnire, este mai mică decât oricare dintre vitezele v1 sau v2 ?
4
Pentru cazul de ciocnire perfect plastică dintre două corpuri, reprezentat în desenul de mai jos, formula căldurii degajate în această ciocnire este:
5
Formula căldurii degajate în procesul de ciocnire perfect plastică dintre două corpuri este dată de semiprodusul dintre masa redusă a sistemului de două corpuri, notată \mu r, și pătratul vitezei relative (vr) a sistemului de două corpuri care se ciocnesc, respectiv: Q=\frac\mu r\cdot vr^22
6
Pe un cărucior de cărat bagaje, cu masa m1=120 kg, care se deplasează cu viteza constantă v1=3 m/s, fără frecare, este așezat un bagaj cu masa m2=12 kg.
  • Ce fel de ciocnire mecanică s-a produs între cărucior și bagaj?
  • Calculează viteza finală v a sistemului cărucior - bagaj.
7
Două corpuri cu masele m1=2 kg și m2=3 kg, deplasându-se pe aceeași direcție, dar în sensuri opuse, se ciocnesc perfect plastic. Cunoscând viteza corpului doi,v2=5 m/s, calculează viteza primului corp, v1, astfel încât după ciocnirea perfect plastică dintre ele, sistemul format din cele două corpuri să se oprească.
8
Completează cuvintele care lipsesc.
9
Un obuz de masă m explodează la un moment dat în două fragmente de mase m1  și m2. Explozia obuzului poate fi considerată o ciocnire perfect plastică?
10
Care dintre răspunsurile următoare se referă la ciocnirea perfect plastică dintre corpuri?
11
Două corpuri cu masele m1=6 kg și m2=4 kg se mișcă unul spre celălalt cu vitezele v1=5 m/s și v2=3 m/s, ciocnindu-se perfect plastic.
  • Calculează căldura degajată în acest proces de ciocnire.
12
O bilă din lemn, cu masa m1=535g, este lovită de un glonț cu masa m2=15 g și viteza v2=275 m/s. Ce viteză v va avea sistemul format din bila de lemn și glonț, dacă se presupune că glonțul s-a oprit în bilă.
13
Un corp cu masa m1=4,5 kg ce se mișcă cu viteza v1=2,5 m/s, este ciocnit perfect plastic de un alt corp cu masa m2=6 kg ce se mișcă cu viteza v2=4m/s. Află diferența dintre căldurile degajate, dacă corpurile se mișcă în același sens \left ( Q1 \right ), respectiv în sensuri opuse \left ( Q2 \right ).
14
Două corpuri de mase diferite se ciocnesc unidimensional, perfect plastic, având vitezele opuse ca sens și egale cu valorile absolute v1=2 m/s și v2=3 m/s. Cât trebuie să fie noua valoare a vitezei primului corp, v1^', astfel încât căldura degajată, în acest caz, să reprezinte jumătate din valoarea căldurii degajate în primul caz.
15
Două corpuri de mase egale cu valoarea m=2 kg și viteze egale, dar de sensuri opuse, se ciocnesc perfect plastic. Cunoscând căldura degajată în timpul ciocnirii, având valoarea  Q=200 J, află viteza corpurilor înainte de ciocnire, v1=v2=v, cât și după ciocnire, v^'. Ce semnificație fizică atribui valorii obținute pentru viteza sistemului format din cele două corpuri după ciocnire?

Descrierea testului

Acesta este un test de Fizică pentru clasa a IX-a, în care vei învăța să rezolvi probleme privind ciocnirea perfect plastică. Astfel, vei fi capabil să identifici și să rezolvi orice situație din natură care implică ciocnirea perfect plastică, dacă vei înțelege că într-o astfel de interacțiune se conservă impulsul total al corpurilor care se ciocnesc, iar energia cinetică nu se conservă, deoarece suferă o pierdere care se regăsește sub formă de căldură degajată în urma ciocnirii. Învață, distrează-te și vei avea note excelente la școală!

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (0)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom