new-logo

Test: Aplicații- ciocnirea perfect elastică

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
O ciocnire perfect elastică este acel tip de ciocnire în care corpurile se deplasează separat după ciocnire, iar energia cinetică a sistemului rămâne neschimbată.
2
Dacă două corpuri cu aceeași masă m se ciocnesc perfect elastic, iar înainte de ciocnire unul dintre ele are viteza v și celălalt se află în repaus. După ciocnirea perfect elastică corpul cu viteza v transferă integral impulsul p=m\cdot v corpului aflat în repaus, el rămânând în repaus după ciocnire.
3
O ciocnire perfect elastică este considerată unidimensională, dacă direcțiile de mișcare ale corpurilor, atât înainte de ciocnire, cât și după ciocnire, sunt aceleași.
4
Care din următoarele situații pot fi considerate ciocniri perfect elastice unidimensionale?
5
În jocul de biliard, se poate imprima bilei albe o anumită viteză, astfel încât ciocnirea perfect elastică cu una din bilele aflate în repaus pe masă să determine oprirea bilei albe după ciocnire?
6
În desenul de mai jos este prezentată ciocnirea perfect elastică a două corpuri cu mase identice, astfel încât înainte de ciocnire primul corp are viteza v, iar al doilea corp se află în repaus.
  • Alege din răspunsurile de mai jos pe cel care exprimă corect legea conservării energiei cinetice totale pentru acest caz de ciocnire.
7
În desenul de mai jos este prezentată ciocnirea perfect elastică a două corpuri cu mase identice, astfel încât înainte de ciocnire primul corp are viteza v, iar al doilea corp se află în repaus.
  • Alege din răspunsurile de mai jos pe cel care exprimă corect legea conservării impulsului mecanic total pentru acest caz de ciocnire.
8
O bilă cu masa m=120 g ciocnește, cu viteza v=3m/s,  o altă bilă cu masa identică, dar aflată în repaus. Calculează viteza celei de-a doua bile după ciocnirea perfect elastică. Ce poți afirma despre viteza primei bile după această ciocnire?
9
O bilă cu masa m=120 g ciocnește perfect elastic și unidimensional, cu viteza v=3m/s, o altă bilă cu masa identică, dar aflată în repaus. Calculează raportul dintre energia cinetică totală a sistemului înainte de ciocnire și energia cinetică totală după ciocnire.
10
Două bile de mase identice m=300 g se ciocnesc perfect elastic unidimensional. Prima bilă înainte de ciocnire are viteza v=4m/s, iar cea de-a doua bilă se află în repaus. Calculează raportul dintre impulsul mecanic al celei de-a doua bile înainte ciocnire, p2, și impulsul mecanic al primei bile după ciocnire, p1^'.
11
Două bile de mase m1 și m2=2\cdot m1 se mișcă una spre cealaltă cu vitezele v1= 10 m/s și v2=2 m/s. Calculează vitezele celor două bile după ciocnirea lor perfect elastică, adică v1^', respectiv v2^'.
12
Un corp cu masa m1=0,5kg ciocnește perfect elastic, cu viteza v1, un al doilea corp, aflat în repaus, cu masa m2=1kg. În urma ciocnirii, cel de-al doilea corp capătă viteza v2^'=8 m/s, în același sens cu viteza inițială a primului corp. Calculează viteza primului corp înainte de ciocnire.
13
O bilă cu masa m1=4kg ciocnește perfect elastic o altă bilă aflată în repaus. După ciocnire viteza primei bile scade la un sfert din valoarea pe care a avut-o înainte de ciocnire. Află masa m2  a celeilalte bile.
14
  • O bilă de masă m1=0,6 kg ciocnește perfect elastic cu viteza v1=3 m/s  o altă bilă de masă m2=0,4 kg, aflată în repaus.
  • Calculează vitezele celor două bile după ciocnire, respectiv v1^', v2^'.
  • Ce condiție ar trebui îndeplinită, astfel încât prima bilă să se oprească după ciocnire.
15
O bilă cu masa m2  ciocnește perfect elastic, cu viteza v2, o altă bilă, cu masa m1, aflată în repaus. Determină valoarea raportului maselor celor două bile,  \fracm2m1, astfel încât după ciocnire bilele să se depărteze cu aceeași viteză.

Descrierea testului

Acesta este un test de Fizică pentru clasa a IX-a, în care vei învăța să rezolvi aplicațiile practice ale ciocnirii perfect elastice dintre corpuri. Vei înțelege astfel, cum se aplică corect legile de conservare ale energiei cinetice și impulsului mecanic în acest tip de ciocnire dintre corpuri. Învață, distrează-te și vei avea note excelente la școală!

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (0)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom