new-logo

Test: Reflexia luminii. Probleme

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
Imaginea unui obiect în oglinda plană poate fi reală sau virtuală, dreaptă sau răsturnată, mărită sau micșorată.
2
Imaginea unui obiect punctiform formată într-o oglindă plană este, de asemenea, punctiformă.
3
De câte raze de lumină reflectate de o oglindă plană, este nevoie pentru formarea imaginii unui obiect punctiform?
4
O rază incidentă care lovește oglinda plană pe direcție perpendiculară pe suprafața oglinzii, prin reflexie se întoarce pe o direcție care face un unghi diferit de zero cu normala în punctul de contact, conform legilor reflexiei.
5
Pentru formarea imaginii unui obiect punctiform într-o oglindă plană, poți alege două raze incidente, după cum urmează: o rază incidentă perpendiculară pe oglindă și o rază incidentă oarecare care întâlnește oglinda sub un unghi de incidență i\neq 0, astfel încât razele reflectate corespunzătoare să respecte legile reflexiei luminii.
6
Completează cuvintele care lipsesc.
7
Completează cuvintele care lipsesc.
8
Completează cuvintele care lipsesc.
9
În figura de mai jos, unghiul \widehatPIM este complementar cu unghiul:
10
Completează cuvintele care lipsesc.
11
Dacă unghiul de incidență este zero, atunci unghiul de reflexie este:
12
Cât este valoarea unghiului format dintre raza incidentă și raza reflectată, dacă raza incidentă este perpendiculară pe suprafața unei oglinzi plane?
13
O rază de lumină emisă de o sursă punctiformă S lovește în punctul I un perete așezat perpendicular pe direcția de propagare a razei. Calculează sub ce unghi \alpha trebuie înclinată o oglindă plană față de direcția razei incidente și așezată la distanța d=20 cm de perete, astfel încât raza reflectată de oglindă să fie deviată pe perete la o distanță h=34,6 cm față de punctul I, așa cum este arătat în figura de mai jos.
14
În figura de mai jos, o oglindă plană, înclinată față de orizontală cu unghiul \beta, intersectează perpendicular centrul unui ecran de înălțime h=2 m, care este înclinat față de orizontală cu unghiul \alpha. Pe oglinda plană, în punctul de incidență I cade o rază de lumină sub unghiul de incidență i=60^0. Distanța de la centrul ecranului M la punctul de incidență I este d=1m. Calculează unghiurile \alpha și \beta, de înclinare ale oglinzii și ecranului față de orizontală, cât și unghiul \delta sub care raza reflectată de oglindă lovește ecranul în punctul P, față de normala la ecran.
15
O rază de lumină pleacă de la un obiect punctiform și cade pe o oglindă plană, așezată orizontal, sub unghiul de incidență i, iar după reflexie lovește perpendicular un ecran de înălțime h=2m, situat la distanța d=1m , măsurată între cele două puncte de incidență I (pe oglindă) și P (pe ecran), așa cum se poate vedea din figura de mai jos. Calculează unghiul \alpha sub care trebuie înclinat ecranul față de orizontală, astfel încât raza reflectată să lovească ecranul în centru.

Descrierea testului

Acesta este un test de Fizică pentru clasa a IX-a, în care vei învăța să aplici reflexia luminii în rezolvarea de probleme practic-aplicative. Vei înțelege astfel, cum se aplică legile reflexiei luminii în diverse situații întâlnite în viața de zi cu zi. Învață, distrează-te și vei avea note excelente la școală!

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (0)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom