new-logo

Test: Optica geometrică. Probleme recapitulative

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
Legea a doua a reflexiei spune că unghiul de incidență este egal cu unghiul de reflexie.
2
Suma unghiurilor aflate de aceeași parte a unei drepte este egală cu:
3
Cât va fi unghiului dintre raza incidentă și raza reflectată, dacă unghiul de incidență scade de la  60^0  la  45^0 ?
4
Legea a doua a refracției se scrie:
5
Formula punctelor conjugate a lentilelor subțiri se scrie:
6
Rotind cu 30^0 un obiect în faţa unei oglinzi plane, raza reflectată se roteşte cu:
7
Rotind o oglindă cu 30^0 , raza reflectată se roteşte cu:
8
O rază de lumină cade perpendicular pe o suprafață reflectătoare. Ce valoare are unghiul de reflexie?
9
O rază de lumină trece dintr-un mediu cu indice de refracție n1  într-un mediu cu indice de refracție n2. La traversarea suprafeței de separare intre cele două medii raza incidentă se refractă astfel:
10
Care este unghiul de refracție \hatr  dacă sin i = \frac12 și n21=\frac1\sqrt2 ?
11
La trecerea unei raze de lumină dintr-un mediu cu indicele de refracție n1=1,3  într-un mediu cu indicele de refracție n2=1,4unghiul de incidență este i=30^0.  Atunci sinusul unghiului de refracție este:
12
Un obiect se află la distanța de 30 cm în fața unei lentile convergente, care are distanța focală f=40 cm. Calculează distanța imaginii față de lentilă.
13
O lentilă convergentă are distanța focală f=25 cm. La o depărtare de x1=75 cm de lentilă, pe axa optică principală se așază un obiect de înălțime y1=8 cm care își formează o imagine reală. Calculează dimensiunea y2 a imaginii formate.
14
Dacă distanța de la un obiect la o lentilă convergentă este 36 cm, atunci înălțimea imaginii este 10 cm, iar distanța este - 24 cm, înălțimea imaginii este 20 cm. Determină distanța focală a lentilei.
15
Pe fundul unui bazin cu adâncimea de 50 cm plin cu apă (n=4/3) se află un corp de dimensiuni mici. Un copil introduce un baston, spre imaginea corpului, sub un unghi de 45^0  față de suprafața apei. La ce distanță de corp atinge bastonul fundul bazinului?

Descrierea testului

Acesta este un test de Fizică pentru clasa a IX-a, în care vei recapitula noțiunile învățate în lecțiile de optică geometrică, rezolvând situații practice pe care le întâlnești în viața de zi cu zi. Astfel, vei fi capabil sa aplici în situații complexe noțiunile învățate, încât poți să găsești soluții ingenioase la problemele practice întâlnite. Învață, distrează-te și vei avea note excelente la școală!

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (0)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom