new-logo

Test: Aplicații. Randamentul planului înclinat

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
Lucrul mecanic util este lucrul mecanic necesar pentru a ridica un corp de masă m la înălțimea h adică Lutil= m\cdot g\cdot h
2
Lucrul mecanic consumat este egal cu lucrul mecanic util minus lucrul mecanic al forței de frecare.
3
Un corp este  ridicat  pe un plan înclinat cu lungimea d. Calculează  lucrul mecanic al forței de frecare.
4
Un corp cu masa m este ridicat pe un plan înclinat cu lungimea d și înălțimea h. Calculează lucrul mecanic al forței de greutate.
5
Un copil scapă o minge cu masa m = 0,5 kg pe o scară cu lungimea d=10 m care formează unghiul de 45^\circ cu orizontala. Dacă g=10 \fracms^2 . Calculează lucrul mecanic efectuat de forța de greutate la coborârea mingii pe scară.
6
Vechii egipteni care au construit piramidele transportau blocurile de piatră de 2,5 tone necesare construcției cu ajutorul unor sănii trase peste solul nisipos în forma de rampă (care este un plan înclinat)  , în fața saniei se turna apă. Realizați conexiunea elementelor.
7
Un corp cum masa m = 5kg  este ridicat cu viteză constantă cu ajutorul forței  F pe un plan înclinat cu unghiul \alpha = 30^0 față de orizontală. Se cunoaște g=10\fracms^2 și Ffrecare=5\sqrt3 N. Calculează F și coeficientul de frecare \mu = ?
8
Calculează randamentul unui plan înclinat având unghiul \alpha = 45 și \mu = 0.5
9
Pentru un plan înclinat se cunoaște randamentul \eta =0,8 și unghiul \alpha = 60^0  . Calculează coeficientul de frecare pe planul înclinat.
10
Un corp cu masa m = 15 kg este ridicat cu viteză constantă pe un plan înclinat de unghi \alpha =60^o și coeficient de frecare \mu =0,5 la înălțimea h = 3 m, iar g=10\fracms^2.. Calculează  lucrul mecanic consumat.
11
Un plan înclinat are unghiul \alpha =30^0  și \mu = 0,5.  Se modifică apoi unghiul planului înclinat la \alpha ' = 60^o  determină în ambele cazuri randamentul planului înclinat.
12
Un muncitor rostogolește un butoi pe o rampă cu lungimea d = 5m și care formează unghiul \alpha = 20^0 (sin(\alpha )=0,342, cos(\alpha )=0,939, g = 10 \fracms^2. Lucrul mecanic consumat este Lc=529,8 J. Coeficientul de frecare la rostogolire este \mu =0,2. Calculează masa m a butoiului și lucrul mecanic util Lu.
13
Un vehicul cu masa m  urcă   pe o  pantă  AB care formează  unghiul \alpha cu orizontala, apoi parcurge  o porțiune orizontală BC, distanța AB este d1 , distanța BC este d2 și coeficientul de frecare este \mu. Calculează lucrul mecanic total al forței de frecare pe porțiunea AC.
14
Un schior coboară o pantă AB cu unghiul \alpha și de lungime d1 , apoi străbate până la oprire distanța pe orizontală BC notată cu d2.. Mișcarea are loc cu frecare iar coeficientul de frecare se notează cu \mu. Calculează lucrul mecanic al forței de frecare pe porțiunea AB și lucrul mecanic al forței de frecare pe porțiunea BC.
15
Un vehicul urcă o pantă cu viteză constantă. Masa lui este m = 800kg, coeficientul de frecare este \mu =0,2 , g = 10 \fracms^2 iar pentru unghiul \alpha se știe că cos(\alpha )=0,906 iar sin(\alpha )=0,422. Calculează forța de tracțiune a motorului și randamentul planului înclinat.

Descrierea testului

Acesta este un test de fizică pentru clasa a IX-a, în care vei aplica noțiunile învățate la mișcarea corpului pe planul înclinat și randamentul planului înclinat. Vei învăța să determini forțele ce acționează în cazul unui schior care coboară o pantă sau forțele ce acționează asupra unui vehicul care urcă o pantă.  Învață, distrează-te și vei avea note excelente la școală.

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (2)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom