new-logo

Test: Gruparea generatoarelor. Probleme

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
Două sau mai multe generatoare sunt conectate în serie, dacă borna pozitivă a unui generator este legată la borna negativă a generatorului următor.
2
Pentru un număr  n generatoare electrice cu tensiuni electromotoare și rezistențe interioare diferite, grupate în serie, tensiunea electromotoare echivalentă și rezistența interioară echivalentă se calculează cu formulele:
3
Două sau mai multe generatoare electrice sunt conectate în paralel dacă bornele de același semn se leagă împreună, adică toate bornele pozitive se leagă la un nod și toate bornele negative se leagă la alt nod.
4
Pentru un număr n generatoare electrice cu tensiuni electromotoare și rezistențe interioare diferite, grupate în paralel, tensiunea electromotoare echivalentă și rezistența interioară echivalentă se calculează cu formulele:
5
Un număr N=10 de generatoare identice, având fiecare tensiunea electromotoare E=1,2 V, conectate în paralel pot fi înlocuite cu un generator cu tensiunea electromotoare Eep=12 V.
6
O baterie formată din n generatoare identice, având fiecare tensiunea electromotoare E și rezistența interioară r, alimentează un circuit cu rezistența R. Care este intensitatea curentului electric în circuitul exterior dacă generatoarele sunt grupate în serie?
7
  • Două surse cu tensiunile electromotoare E1=3V și E2=6V și rezistențele interioare r1=1\Omega și r2=2\Omega se leagă în paralel.
  • Calculează tensiunea electromotoare a bateriei astfel obținută.
8
Două surse cu tensiunea electromotoare E1 și E2 și aceeași rezistență interioară r sunt legate în paralel. Care este diferența de potențial la bornele surselor?
9
Cele două surse din figura de mai jos au aceeași tensiune electromotoare E=1,5 V și rezistențele interioare r1=3\Omega și r2=1\Omega. Care este indicația voltmetrului?
10
Ce condiție trebuie să satisfacă două surse legate în paralel pentru ca, prin rezistorul conectat la bornele lor, să nu treacă curent electric, oricare ar fi rezistența electrică a acestuia?
11
Două surse având E1=5V și r1=1\Omega, respectiv E2=3V și r2=2\Omega sunt legate în serie și alimentează un rezistor. Știind că tensiunea pe a doua sursă este zero, calculează rezistența rezistorului.
12
Patru surse identice având E și r sunt grupate întâi în serie și apoi în paralel. Stabilește condiția ca în ambele cazuri să se genereze un curent cu aceeași intensitate pe o rezistență externă R.
13
Două elemente galvanice cu tensiunile electromotoare E1=1,5 V și E2=2 V sunt legate în paralel. Să se afle raportul rezistențelor lor interioare știind că tensiunea la borne este  U=1,7 V.
14
O baterie cu N=64 elemente galvanice , având fiecare tensiunea electromotoare E=5V și rezistența interioară  r=1\Omega, este formată prin conectarea în paralel a unor grupuri identice de elemente legate în serie. Calculează valoarea maximă a intensității curentului debitat de baterie pe un rezistor cu rezistența R=4\Omega .
15
Două rezistoare sunt legate în serie și conectate la extremitățile unei baterii cu n=10 elemente identice conectate în serie. Între punctul de legătură al celor două rezistoare și un punct al bateriei se introduce un galvanometru. Căutând poziția pentru care prin galvanometru nu trece curent, se constată că bateria trebuie împărțită în două grupe, de n1=4 și n2=6 elemente. Care este raportul rezistențelor celor două rezistoare, respectiv  \fracR2R1?

Descrierea testului

Acesta este un test de Fizică pentru clasa a X-a, cu ajutorul căruia vei învăța să rezolvi probleme în care vei utiliza noțiunile acumulate în lecția Gruparea generatoarelor electrice. După rezolvarea testului vei fi capabil să rezolvi orice alt tip de problemă întâlnită în practică, care necesită gruparea generatoarelor electrice în diferite moduri. Învață, distrează-te și vei avea note excelente la școală!

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (0)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom