new-logo

Test: Ciocniri. Ciocnirea perfect plastică

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
Într-o ciocnire perfect elastică corpurile se separă după interacțiune.
2
După ciocnirea perfect plastică corpurile se deplasează împreună și au aceeași viteză.
3
Spre deosebire de ciocnirea perfect elastică, în ciocnirea perfect plastică energia cinetică totală a sistemului nu se mai conservă.
4
Pierderea de energie cinetică în timpul ciocnirii perfect plastice se regăsește sub formă de căldură.
5
Ecuația de conservare a impulsului în ciocnirea perfect plastică se scrie:
6
Viteza celor două corpuri alipite după ciocnirea perfect plastică se poate determina cu formula:
7
Pierderea de energie cinetică sub formă de căldură Q, într-o ciocnire perfect plastică, se calculează ca fiind:
8
În formula căldurii degajate în ciocnirea perfect plastică, respectiv Q=\frac12\cdot \fracm1\cdot m2m1+m2(\vecv1-\vecv2)^2, expresia  \fracm1\cdot m2m1+m2 reprezintă:
9
În formula căldurii degajate în ciocnirea perfect plastic, respectiv Q=\frac12\cdot \fracm1\cdot m2m1+m2(\vecv1-\vecv2)^2, expresia  (\vecv1-\vecv2) reprezintă:
10
Dacă notăm \mu r=\fracm1\cdot m2m1+m2 ca fiind masa redusă a sistemului de 2 corpuri , iar \vecvr=\vecv1-\vecv2  ca fiind viteza relativă a celor două corpuri care se ciocnesc perfect plastic, atunci:
11
Două bile de mase m1=2 kg și m2=3 kg se mișcă una spre cealaltă cu vitezele v1 = 2 m/s  și v2 = - 3 m/s. Calculează căldura care se degajă în urma ciocnirii lor perfect plastice.
12
Unei patinatoare cu masa de 60 kg,  ce stă în repaus pe gheață,  i se aruncă o minge medicinală cu masa de 15 kg, cu viteza de 20 km/h. Ce se va întâmpla după ce patinatoarea prinde mingea și cât este viteza patinatoarei după ce prinde mingea?
13
Două cărucioare de mase m1 = 1 kg și m2 = 2 kg se mișcă unul spre celălalt cu vitezele v1 = 1 m/s  și v2 = - 2 m/s. Prin ciocnire cărucioarele se cuplează (ciocnire perfect plastică). Calculează viteza lor comună după ciocnire și pierderea de energie cinetică.
14
Un obuz cu masa m = 70 kg zboară cu viteza v = 300 m/s. La un moment dat el explodează în două fragmente. Unul dintre ele de masă m1 = 30 kg continuă să se miște înainte cu viteza v1 = 500 m/s. Calculează viteza celui de-al doilea fragment.
15
O locomotivă cu masa 10 t în mișcare cu viteza 18 km/h lovește un vagon de 2 t ce staționa. În urma impactului locomotiva preia vagonul și se mișcă împreună cu acesta. Cu ce viteză se va mișca trenul astfel format (locomotivă + vagon), dacă prin impact se degajă căldura Q = 5 kJ.

Descrierea testului

Acesta este un test de Fizică pentru clasa a IX-a, în care vei învăța despre ciocniri mecanice, și mai precis, despre ciocnirea perfect plastică. Astfel, vei fi capabil să rezolvi orice situație din natură care implică ciocnirea perfect plastică, dacă vei înțelege că într-o astfel de interacțiune se conservă impulsul total al corpurilor care se ciocnesc, iar energia cinetică suferă o pierdere care se regăsește sub formă de căldură degajată în urma procesului de ciocnire perfect plastică. Învață, distrează-te și vei avea note excelente la școală!

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (0)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom