new-logo

Test: Energia potențială. Energia potențială gravitațională. Energia potențială elastică

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
Energia potențială a unui corp poartă și denumirea de:
2
Energia potențială se poate transforma în energie cinetică și invers.
3
Forțele sunt de două tipuri: conservative și disipative.
4
Forțele conservative sunt cele al căror lucru mecanic nu depinde de drum, ci doar de poziția inițială și de poziția finală a corpului.
5
Alege răspunsurile corecte:
6
Forțele disipative sunt cele al căror lucru mecanic depinde nu doar de starea inițială și de starea finală, ci și de drum.
7
În timp ce un alpinist escaladează peretele vertical al unui munte, un turist, având aceeași masă cu alpinistul, urcă în vârful muntelui, în același punct, mergând pe o cărare în serpentine. Lucrul mecanic efectuat pentru această deplasare este:
8
Completează cuvintele care lipsesc:
9
Cele mai des întâlnite forme de energie potențială, în viața cotidiană, sunt:
10
Un copil aruncă o piatră de masă m = 150 g la înălțimea h = 15 m. Considerând accelerația gravitațională g = 10 m/s^2, calculează variația energiei potențiale gravitaționale a pietrei pe înălțimea  h.
11
Podeaua unei încăperi este situată la înălţimea H = 7,5 m faţă de sol. Urcând pe o scară, o persoană cu masa 75 kg ajunge la înălţimea h = 1,5 m deasupra podelei. Considerând accelerația gravitațională egală cu 10 \fracms^2, calculează energia potenţială a sistemului persoană-Pământ în raport cu nivelul solului.
12
Variația de energie potențială elastică se calculează cu formula:
13
Calculează cu cât trebuie alungit un resort nealungit cu constanta elastică k = 20 N/m pentru ca energia înmagazinată în resort să fie Ep = 14,4 J.
14
La comprimarea resortului unui pistol de jucărie cu x = 3 cm s-a acționat cu o forță maximă  F = 20 N. Calculează energia potențială a resortului comprimat.
15
Un corp cu masa m = 2 kg alunecă pe o suprafață orizontală fără frecare. Corpul ciocnește un resort pe care îl comprimă cu x = 0,5 m, înainte de a se opri. Constanta elastică a resortului este k = 20 N/m. Calculează viteza corpului înainte de ciocnire.

Descrierea testului

Acesta este un test de Fizică pentru clasa a IX-a, în care vei învăța despre energia potențială a punctului material și cele două forme ale sale, respectiv energia potențială gravitațională și energia potențială elastică. Totodată, vei învăța cum poți să rezolvi probleme folosind noțiunile învățate. Învață, distrează-te și vei avea note excelente la școală!

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (2)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom