new-logo

Test: Textul nonliterar. Jurnalul de călătorie

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
Jurnalul de călătorie reprezintă ...
2
Jurnalele de călătorie pot fi publicate?
3
Care sunt jurnalele de călătorie notorii în literatura română?
4
Jurnalul lui Vasile Alecsandri, în care acesta povestește întâmplările petrecute în descoperirea lumii orientale, a devenit ...
5
În jurnalul „Călătorie în Africa. De la Biaritz la Gibraltar”, scris de către Vasile Alecsandri, se remarcă:
6
Jurnalele de călătorie pot reprezenta surse de inspirație pentru:
7
Ce cuprinde structura unui jurnal de lectură?
8
Jurnalul de călătorie poate fi completat cu:
9
Ce surprinde Vasile Alecsandri în fragmentul extras din jurnalul său de călătorie?
  • „Mă aflam de o lună la Biaritz, oraş mic, pierdut în fundul golfului de Gasconia, pe ţărmurile Oceanului, şi îmi petreceam zilele într-o necurmată plăcere. De la fereastra salonului meu, ochii mei se plimblau fără saţiu, când pe albastra şi mult măreaţa întindere a mării, când pe tainica nemărginire a cerului. Închipuirea mea, urmând zborul ochilor, se legăna pe vârful argintiu al valurilor şi, lunecând până în fundul orizontului, mergea adeseori de se oprea, ca o pasăre călătoare, pe catargele corăbiilor ce treceau în depărtare. ” (Vasile Alecsandri, „Călătorie în Africa. De la Biaritz la Gibraltar”)
10
Jurnalul de călătorie este o scriere a unui călător, redactată sub forma unui jurnal, în care sunt descrise experiențele de pe parcursul călătoriei.
11
Jurnalele de călătorie pot cuprinde schițe sau poze?
12
În prezent, literatura de călătorie publicată în spațiul virtual a devenit un ....... de sine stătător.
  • Răspunde printr-un singur cuvânt.
13
Fragmentul de mai jos este extras dintr-un:
  • „De când m-am întors din Iordania am primit foarte multe întrebări: cum e acolo, ce mi-a plăcut, ce nu mi-a plăcut, cum m-am simțit, ce am vizitat, unde m-am cazat, cu ce m-am deplasat etc. [...]Bun. Dacă sunteți genul de cititori care sar imediat la concluzii, las mai jos o listă cu cele mai importante aspecte de care ar trebui să țină cont orice călător care plănuiește o excursie în Iordania.”
14
Se dă următorul fragment:
  • „Iată pentru ce, eu şi tânărul meu tovarăş de călătorie ne hotărârăm a merge pe jos peste munţi şi în răgaz, de la Piatra pân' la Dorna, lăsând la o parte drumul mare [...] .Toate stelele se mistuiseră și cel mult dacă îndrăzneața Stea a Ciobanului mai înfrunta, din când în când, valurile de lumină trandafirie, cu care zorile inundau răsăritul depărtat.” (Calistrat Hogaș, „Pe drumuri de munte”)
  • Aranjează, în ordinea în care apar în textul de mai sus, elementele specifice jurnalului de călătorie.
15
Completează spațiile libere privitoare la fragmentul de mai jos, extras din jurnalul de călătorie, scris de către Vasile Alecsandri.
  • Plecăm din Tuluza pe la amiază, și a doua zi, la 6 ore dimineața, sosim buni teferi la Montpellier, de unde, făr-a pierde vreme, ne îndreptăm spre Nima cu drumul de fier, trecând pe la Arlu si Boquer, două orașe vestite în Franța, cel întâi prin frumusețea femeilor și cel al doilea prin frumusețea iarmaroacelor.”

Descrierea testului

Acesta este testul de limba și literatura română pentru clasa a VII-a corespunzător lecției video intitulate Textul nonliterar. Jurnalul de călătorie. Testul conține itemi variați cu rol în evaluarea și consolidarea cunoștințelor despre scopul unui jurnal de călătorie, formele pe care le-a preluat în prezent și structura specifică. Fii un spirit temerar și rezolvă problemele textului nonliterar. Distracție plăcută!

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (0)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom