new-logo

Test: Comentarea unor pasaje dintr-un text epic

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
Textele epice se disting de cele lirice prin.....
2
Într-un text epic întâmplările se desfășoară, de regulă, într-o succesiune organizată logic și temporal, marcată de prezența indicilor spațio-temporali.
3
Personajele dintr-o operă epică dețin roluri importante în .......
4
În textele epice, ideile, gândurile și sentimentele autorului sunt transmise în mod direct, de către narator?
5
Autorul  folosește  ........., în spatele cărora „se ascunde” pentru a-și transmite ideile.
6
O trăsătură specifică textului epic este aceea că.....
7
Completează enunțul lacunar cu informația potrivită.
8
Completează spațiile libere cu informații referitoare la secvența dată, extrasă din textul ,,Micul Prinț", de către Antoine de Saint-Exupéry.
  • Notează un singur cuvânt în spațiile libere.
9
Modurile de expunere ale unui text epic sunt ...
10
Asemenea textului liric, și în textul epic se regăsesc mărcile subiectivității, identificate prin verbe și pronume la persoana I?
11
Notează, în ordinea apariției lor, mărcile subiectivității regăsite în secvența: ,,Am făcut un gest de lehamite: e absurd să cauţi un puţ, la nimereală, în imensitatea deșertului. Cu toate astea, am pornit la drum."
  • Notează cuvintele, fără majusculă sau ghilimele,  delimitându-le prin virgulă.
12
  • ,,Eram într-a opta zi de la pana mea în deșert și ascultasem povestea negustorului, bându-mi ultima picătură din provizia de apă.
  • — Ah! i-am spus micului prinţ, amintirile tale sunt tare frumoase, dar încă nu mi-am reparat avionul, nu mai am nimic de băut și aș fi fericit și eu, dacă aș putea merge încet-încet spre o fântână!"
  • Având în vedere cuvintele evidențiate, tema operei ,,Micul Prinț", scrisă de către Antoine de Saint-Exupéry, poate fi:
13
Completează spațiile libere referitoare la secvența de mai jos, extrasă din textul ,,Micul Prinț", scrisă de către Antoine de Saint-Exupéry.
  • ,,— Mă bucur, spuse el, că ești de-acord cu vulpea mea. Cum micul prinţ era pe cale să aţipească, l-am luat în braţe și am pornit-o iar la drum. Eram emoţionat. Mi se părea că duc o comoară gingașă. Mi se părea chiar că nimic de pe Pământ nu-i mai gingaș. Priveam, la licărirea lunii, fruntea aia palidă, ochii ăia închiși, șuviţele alea de păr care tremurau în vânt și-mi spuneam: <<Ce văd aici nu-i decât o coajă. Cel mai important e invizibil…>>”
14
Asociază secvențele textuale extrase din opera ,,Micul Prinț", scris de către Antoine de Saint-Exupéry,  cu modul de expunere corespunzător, având în vedere cuvintele subliniate.
15
Completează spațiile libere cu informațiile corespunzătoare, referitoare la secvența de mai jos, extrasă din textul ,,Micul Prinț", scris de către Antoine de Saint -Exupéry:
  • ,,Cum buzele lui schițau un vag surâs, mi-am mai zis: <<Ce mă emoţionează atât de tare la acest mic prinţ adormit e fidelitatea lui pentru o floare, e imaginea unui trandafir care iradiază în el asemenea luminii unei lămpi, chiar și când doarme...>>"
  • Notează un singur cuvânt în spațiile libere.

Descrierea testului

Acesta este testul propus pentru clasa a VII-a, la disciplina Limba și literatura română, având rolul de a evalua lecția Comentarea unor pasaje dintr-un text epic. Vei întâlni toate categoriile de itemi pentru evaluarea cunoștințelor despre modalitățile de analizare a celor mai importante elemente cuprinse într-un comentariu al unui text epic. Hai să demonstrezi, cum să redactezi!

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (0)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom