new-logo

Test: Compunerea. Aplicații. Partea II

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
Cuvintele compuse din enunțul: „Câteodată merge la aprozarul din colț pentru că acolo găsește o marcă ucraineană de untdelemn de floarea-soarelui.'', sunt:
2
În fragmentul: „Eu, mama și bunicul ne-am trezit cu noaptea-n cap, ca să ajungem devreme la piață și să cumpărăm legume și fructe. Era un valvârtej de culori și de miresme impresionante. Cea mai fascinantă mi s-a părut vița-de-vie expusă pe tarabe, trândavă și trufașă cu ramurile-i bogate.”,  există ........... cuvinte compuse.
3
În enunțul: „Astă-seară am să o invit pe prietena mea în oraș.”, cuvântul compus este un ...
4
În fragmentul: „Vara aceasta vom face o excursie în Munții Apuseni cu familia. Mama deja a programat o zi de plimbare și de cules flori de munte, precum: ciuboțica-cucului, cimbrișor, coada-șoricelului, și coada-calului.”, există cinci substantive compuse.
5
Enunțul: „În America, oamenii de culoare sunt afro-americani.”, conține ...
6
Completează spațiul liber cu forma potrivită a substantivului compus din paranteză.
7
În enunțul: „Băiatul acesta este neserios, face glume proaste, nu învață, pe scurt este un pierde-vară.”, cuvântul subliniat este ... Răspunde printr-un singur cuvânt, notând partea de vorbire corespunzătoare.
8
În enunțul: „Am citit o variantă de basm cu treizeci de feți-frumoși cu stea în frunte și mi s-a părut mai atractivă decât cea originală.”, există:
9
  • Completează spațiile libere privitoare la fragmentul de mai jos.
  • „Doamna Elm avea părul scurt și grizonat și o față ovală, blândă și ușor ridicată, care se ivea palidă, deasupra gulerului verde ca mătasea-broaștei.” (Matt Haig, „Biblioteca de la miezul nopții”)
10
  • Se dă următorul enunț: „Dimineața devreme am ajuns în tabăra din Sighetul Marmației și ne-am încărcat puștile-mitraliere, așteptând semnalul comandantului-șef pentru a începe antrenamentul.”
  • Aranjează, conform ordinii apariței cuvintelor compuse din fragmentul de mai sus, părțile de vorbire corespunzătoare acestora.
11
Alege enunțul care conține un adjectiv compus la formă de plural și care îndeplinește funcția sintactică de nume predicativ.
12
În enunțul interogativ: „Dumneavoastră veți fi profesoara nouă de limba și literatura română?”, cuvântul compus este un pronume de politețe?
13
  • Se dau următoarele cuvinte compuse: „formular-tip, CEC, binevoitor”.
  • Completați spațiile libere cu cuvintele date la forma potrivită.
14
Asociază cuvintele compuse din următoarele enunțuri cu părțile de vorbire corespunzătoare.
15
Completează spațiile libere cu informațiile cerute.

Descrierea testului

În acest test de limba și literatura română pentru clasa a VII-a, vei pune în practică ceea ce ai învățat la lecția video intitulată Compunerea. Aplicații. Partea II. Îți vei însuși informațiile de bază despre părțile de vorbire care s-au format prin compunere și forma pe care o preiau acestea la anumite categorii gramaticale. Îți fac o propunere: găsește cuvinte formate prin compunere!

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (6)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom