new-logo

Test: Tipare textuale de structurare a ideilor. Textul descriptiv

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
Asociază tiparele textuale învățate cu definițiile corespunzătoare.
2
Care sunt caracteristicile definitorii ale textului descriptiv?
3
Descrierea poate fi ....
4
Descrierea literară poate fi de tip portret sau de tip peisaj.
5
Tiparul descriptiv este folosit în domenii diverse, precum: știință, tehnică, istorie, geografie, manuale de instrucțiuni?
6
Care este trăsătura principală a descrierii nonliterare?
7
Ce tip de descriere se regăsește în textul de mai jos.
  • „O vegetație luxuriantă și sălbatică, de început de lume, acoperă aceste întinderi de ape și pământ. Delta înseamnă de fapt un labirint de brațe, canale, mlaștini, lacuri, grinduri de nisip și nesfârșite culoare de stuf”. (Marian Pascaru, „Călător prin țara mea. Delta Dunării”)
8
Alege particularitățile specifice textului descripriv care se regăsesc în secvența dată:
  • „Vasilache, pe de altă parte, nu era nici frumos, nici pufos. [...] Avea o culoare indecisă, niște urechi fără o formă precisă, o blană atât de lungă și de încurcată, că de-abia i se vedeau ochișorii, iar despre coadă e mai bine să nici nu vorbim.” (Alex Moldovan, „Cel mai mult și mai mult”)
9
Selectează caracteristicile textului de mai jos:
  • „Zăpada proaspătă este pufoasă, între cristalele fine de gheață, existând mult aer. Pe măsură ce se depune, zăpada de dedesubt devine mai compactă, prin unirea cristalelor de gheață și eliminarea aerului.” (Manual de georgrafie, clasa a V-a)
10
Completează spațiul liber cu tipul de descriere potrivit secvenței date (literară sau nonliterară).
  • Dacă vei nota „descriere literară”, va trebui să notezi și tipul acesteia: „de tip portret” sau „de tip peisaj”.
11
La nivelul lexicului, în descrieri, sunt prezente:
12
Completează spațiile libere cu informațiile potrivite referitoare la fragmentul de mai jos.
  • Răspunsurile corecte conțin cel puțin două cuvinte.
  • „Barbu Marilena nu locuia pe Calea Moșilor [...] Trăia la casă, dar oamenii normali trăiau la bloc. Avea o față ca o lună plină și o uniformă veșnic mototolită. ca și cum la ea acasă nu se inventase fierul de călcat. Era albă la față ca dată cu făină. Avea părul șaten și lins, cu cordeluță din plastic pe deasuprea, avea ochii mici și era grasă.” (Adina Popescu, „Opt povestiri de pe Calea Moșilor”)
13
Completează spațiile libere cu elemetele specifice secvențelor descriptive, corespunzătoare construcțiilor subliniate.
  • „Stelele sunt corpuri cerești incandescente, deci cu lumină proprie, având consituție asemănătoare cu cea Soarelui și dimensiuni foarte variate.” (A. Bârsan, „Mic atlas geografic”)
  • Vei completa cu informații referitoare la nivelul lexicului (părți de vorbire frecvente, neologisme, figuri de stil), și exprimare (la persoana întâi sau a III-a/ subiectivă sau obiectivă etc.)
14
Completează spațiile libere cu informațiile referitoare la secvența de mai jos:
  • „Nici un nor nu plutea sub albastrul cerului adânc și limpede ca ochiul unei fecioare. Toate stelele se mistuiseră și cel mult dacă îndrăzneața Stea a Ciobanului mai înfrunta, din când în când, valurile de lumină trandafirie, cu care zorile inundau răsăritul depărtat.” (Calistrat Hogaș, „Pe drumuri de munte”)
15
Aranjează, în ordinea în care sunt regăsite în textul de mai jos, următoarele particularități ale secvențelor descriptive:
  • Masivul Piatra Craiului este situat în Carpații Meridionali și, împreună cu masivul Bucegi, mărginește pasul Rucăr-Bran. Acesta a devenit rezervație naturală în 28 martie 1938  datorită structurii sale unice, fiind alcătuit din straturi verticale de calcar ce formează o creastă de 22 kilometri lungime și frumuseții peisajului.  [...]Pentru amatorii de excursii pe munte și alpiniști muntele Piatra Craiului este o amintire de neuitat. Există mai multe trasee turistice pentru a explora acest masiv, dar atracția principală rămâne o drumeție pe creastă.” (turistmania.ro)

Descrierea testului

Acesta este testul propus pentru clasa a VII-a, la disciplina Limba și literatura română, având rolul de a evalua lecția Tipare textuale de structurare a ideilor. Textul descriptiv. Vei întâlni toate categoriile de itemi pentru evaluarea cunoștințelor despre trăsăturile textului descriptiv, formulele specifice, precum și scopul folosirii acestuia. Hai să demonstrezi, cum să redactezi!

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (0)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom