new-logo

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
Personajele literare sunt oameni, obiecte însuflețite care gândesc, simt și acționează, fiind produsul imaginației scriitorului.
2
În funcție de rolul pe care îl au în text, personajele pot fi:
3
În funcție de trăsăturile lor, personajele sunt pozitive sau negative.
4
Personajele se pot clasifica în reale sau fantastice, în funcție de:
5
Personajele care au defecte morale sunt personaje pozitive?
6
Asociază informațiile din prima coloană cu tipul de personaj corespunzător, din a doua coloană.
7
Selectează trăsăturile care ar putea defini un personaj pozitiv.
8
  • Completează spațiul liber cu tipul personajului care are defecte morale (este mincinos, nemilos).
  • Răspunde cu un singur cuvânt și scrie cu litere mici.
9
  • Completează enunțurile lacunare.
  • Scrie răspunsurile cu litere mici.
10
Motanul încălțat din textul cu același nume poate fi clasificat drept un personaj:
11
Completează spațiile libere cu A (adevărat) sau F (fals), în funcție de valoarea de adevăr a afirmațiilor date.
12
  • Citește cu atenție fragmentul de mai jos și alege variantele care conțin afirmații adevărate despre personajele acestuia.
  • „Pe vremea aceea, se afla un viteaz pe nume Greuceanu. Auzind şi el de făgăduinţa împărătească, ce se gândi, ce se răzgândi, că numai îşi luă inima în dinţi, încumetându-se pe ajutorul lui Dumnezeu şi pe voinicia sa, şi plecă şi el la împăratul să se închine cu slujba. Pe drum se întâlni cu doi oameni pe cari slujitorii împărăteşti îi ducea la împăratul ca să-i taie, pentru că fugiseră de la o bătălie ce o avusese împăratul acesta cu nişte gadine. Ei erau trişti, bieţii oameni, dară Greuceanu îi mângâie cu nişte vorbe aşa de dulci, încât le mai veni niţică inimă, că era şi meşter la cuvânt Greuceanu nostru.” („Greuceanu” de Petre Ispirescu)
13
  • Citește cu atenție textul următor, apoi identifică personajele principale, secundare și episodice, completând spațiile libere.
  • „Cică era odată într-un sat un om grozav de leneş; de leneş ce era, nici îmbucătura din gură nu ş-o mesteca. Şi satul văzând că acest om nu se dă la muncă nici în ruptul capului, hotărî să-l spânzure pentru a nu mai da pildă de lenevire şi altora.Şi aşa se aleg vreo doi oameni din sat .Şi se duc la casa leneşului, îl umflă pe sus, îl pun într-un car cu boi, ca pe un butuc nesimţitor, şi hai cu dânsul la locul de spânzurătoare. Aşa era pe vremea aceea.Pe drum se întâlnesc ei cu o trăsură în care era o cucoană. Cucoana, văzând în carul cel cu boi un om care semăna a fi bolnav, întrebă cu milă pe cei doi ţărani, zicând:
  • -Oameni buni! Se vede că omul cel din car e bolnav, sărmanul, şi-l duceţi la vro doftoroaie undeva, să se caute?
  • -Ba nu, cucoană – răspunse unul dintre ţărani – să ierte cinstită faţa dumneavoastră, dar aista e un leneş care nu credem să fi mai având păreche în lume, şi-l ducem la spânzurătoare, ca să curăţim satul de-un trândav.-[...]” („Povestea unui om leneș” de Ion Creangă)
14
  • Selectează  două calități ale personajului principal din fragmentul de mai jos.
  • „Avea o minte așa de ascuțită și atâta putere de înțelegere, încât nu puteai s-o treci cu vederea. Până la trei ani, Matilda învățase singură să citească cu ajutorul ziarelor și revistelor din casă. La patru ani deja citea foarte bine, așa că începuse să fie interesată de cărți.” („Matilda” de Roald Dahl)
15
  • Citește fragmentul de mai jos, în care personajele sunt Matilda și tatăl acesteia, apoi selectează afirmațiile corecte.
  • „Într-o zi, fetița îl întrebă pe tatăl său:
  • — Tata, poți să-mi cumperi o carte?
  • — O carte? se miră acesta. Dar televizorul nu-ți mai place? spuse el râzând.”

Descrierea testului

Acest test de limba şi literatura română pentru clasa a V-a te va ajuta să pui în practică ceea ce ai învăţat în lecţia video intitulată Personajele. Partea II.Testul conține diferiți itemi, care au rolul de a verifica și consolida cunoștințele despre personaje, pe care le vei identifica și clasifica mai ușor după rezolvarea testului. Rezolvă, distrează-te, progresează! Testul este elaborat în conformitate cu programa școlară.

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (1)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom