new-logo

Test: Pronumele demonstrativ. Forme și categorii gramaticale. Partea I

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
În enunțurile: „Tricoul meu este acesta. Acela nu știu cui aparține.”, cuvintele subliniate sunt, pe rând, pronume demonstrative de apropiere și de depărtare?
2
Pronumele demonstrativ are următoarele categorii: persoană, gen, număr și caz.
3
În enunțul „Acestea sunt culorile, pe care le vom folosi la ora de pictură.”, cuvântul subliniat este:
4
În exemplul „Ăstora li s-a urât cu binele.”, cuvântul subliniat este:
5
În enunțul „Sunt contra acestuia.”, cuvântul „acestuia” este un pronume demonstrativ de apropiere la genul masculin, numărul singular, cazul genitiv, funcția sintactică de nume predicativ?
6
Asociază pronumele demonstrative din enunțurile următoare cu tipurile potrivite acestora.
7
Pronumele demonstrativ de depărtare subliniat este corespunzător substantivului „fata” din enunțul „Fata aceia este prietena mea”.
8
Asociază cuvintele subliniate din următoarele enunțuri cu tipul, cazul și funcția sintactică corespunzătoare.
9
Alege enunțul care conține un pronume demonstrativ de diferențiere, în cazul dativ, genul masculin, numărul singular, îndeplinind funcția sintactică de complement indirect.
10
Asociază următoarele forme pronominale cu felul, genul, numărul și cazul corespunzătoare acestora.
11
Alege enunțul care conține un pronume demonstrativ de identitate la genul feminin, numărul singular, cazul nominativ, îndeplinind funcția sintactică de nume predicativ.
12
Alege enunțul scris corect.
13
Completează spațiile libere cu forma potrivită a pronumelui demonstrativ având în vedere indicațiile trecute între paranteze.
14
  • Rescrie următoarele enunțuri, corectând greșelile, acolo unde este necesar: „Cestălalt este frate-meu și cealantă este soră-mea. Vorbim despre aceeași, adică despre turiști.”
  • Rescrie propozițiile fără ghilimele și delimitează-le prin semnul punct.
15
Completează spațiile libere cu felul, cazul și funcția sintactică potrivite pronumelor demonstrative din enunțurile următoare:

Descrierea testului

Acesta este testul de limba și literatura română pentru clasa a VII-a corespunzător lecției video intitulate Pronumele demonstrativ. Forme și categorii gramaticale. Partea I. Testul conține itemi variați cu rol în evaluarea și consolidarea cunoștințelor despre formele și tipurile pronumelor demonstrative precum și modalitatea de diferențiere a acestora în funcție de categoria genului, numărului și cazului. Hai la pronume să ai un renume!

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (11)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom