new-logo

Test: Pronumele negativ. Funcții sintactice

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
În enunțul „Nimeni nu a făcut nimic pentru a schimba ceva.” există două pronume nehotărâte având, pe rând, funcție sintactică de:
2
În enunțul „N-am  văzut pe nimeni luând nimic.” există două pronume negative cu funcție sintactică de complement direct?
3
  • Alege varianta ce conține cuvintele potrivite completării afirmației:
  • Pronumele negativ poate avea funcție de nume predicativ în cazul...
4
În enunțul „Nu a vrut să-mi vorbească despre nimeni.”, pronumele negativ are funcție sintactică de ..... în cazul ...... .
5
În enunțul „Cărțile nimănui nu au fost luate de aici.”, pronumele negativ îndeplinește funcția sintactică de atribut pronominal în cazul acuzativ?
6
Aranjează ordinea pașilor de identificare a cazului si funcției sintactice a unui pronume negativ.
7
  • În enunțul „Cadoul nu este de la niciunul dintre ei.”, pronumele nehotărât cu funcție sintactică de nume predicativ este în cazul .....
  • Răspunde printr-un singur cuvânt, fără majusculă.
8
Asociază pronumele negative din următoarele propoziții cu funcțiile sintactice corespunzătoare.
9
Alege enunțul în care se regăsește un pronume negativ la genul feminin, numărul plural, cu funcția sintactică de complement indirect în cazul dativ.
10
  • Rescrie enunțurile care conțin un pronume negativ cu funcție sintactică de complement prepozițional din seria de enunțuri: „N-am primit cadou de la nimeni. Nu mi-a plăcut prezentarea niciuneia. Scrisoarea nu este despre nimeni. Nu mă tem de nimic. N-a plecat la nimeni. Nu se gândește la nimeni”.
  • Notează propozițiile în ordinea apariței acestora în seria de mai sus.
  • Delimitează propozițiile folosind punctul.
11
Asociază pronumele negative din următoarele propoziții cu funcțiile sintactice și cazurile corespunzătoare.
12
Alege enunțul care conține un pronume negativ cu funcție sintactică de nume predicativ în cazul acuzativ.
13
  • Notează, pe rând, funcția sintactică și cazul pronumelor negative din următoarele propoziții: „Nu este problema nimănui. Ea nu va deveni ca nimeni altcineva de aici. Prietena mea nu este niciuna dintre acestea.”.
  • Notează pentru fiecare pronume în parte doar denumirea cazului și a funcției sintactice, fără prescurtări sau majuscule, delimitând fiecare răspuns prin virgulă.
14
În enunțul „Cartea despre nimeni și nimic, am citit-o pe nerăsuflate.”, pronumele negative îndeplinesc funcția sintactică de atribut pronominal prepozițional în acuzativ?
15
  • Completează spațiile libere cu funcția sintactică și cazul  pronumelor negative din enunțurile următoare: „Nu a fost nimic interesant de văzut la muzeu. N-am cumpărat nimănui dulciuri. N-am vorbit despre niciuna dintre acestea. Nu m-am așezat lângă nimeni. N-am auzit pe nimeni să cânte așa frumos.”.
  • Notează, cazul și funcția sintactică, în spațiul lipsă corespunzător, fără a scrie prescurtat sau cu majuscule.

Descrierea testului

Acesta este testul de limba și literatura română pentru clasa a VII-a corespunzător lecției video intitulate Pronumele negativ. Funcții sintactice. Testul conține itemi variați cu rol în evaluarea și consolidarea cunoștințelor despre identificarea cazurilor și funcțiilor sintactice. Hai la pronume să ai un renume!

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (3)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom