new-logo

Test: Interjecția. Funcții sintactice

Pentru a afla cum să faci testul, înregistrează-te pe eduboom!

Înregistrează-te Ești înregistrat? Întră în cont »

Întrebările pe care le vei întâlni în test:

1
În propoziția „Iată că putem reuși!”, interjecția subliniată...
2
Interjecția din enunțul „Halal petrecere mai e și asta!” îndeplinește funcția sintactică de:
3
În calitatea de centru, interjecția subordonează în propoziții funcții sintactice precum:
4
Interjecția din enunțul „Când a sărit a făcut pleosc! în apă.”, îndeplinește funcția sintactică de circumstanțial de mod.
5
În enunțul „E vai de el!”, interjecția „vai” este, după criteriul semnificației, propriu-zisă și îndeplinește funcția sintactică de predicat verbal.
6
Interjecția din enunțul „Alo! ești atentă?” nu are funcție sintactică pentru că indică o adresare?
7
  • Identifică și notează locuțiunea interjecțională: „Ia te uită, a reușit să ajungă primul dintre toți!”.
  • Notează doar locuțiunea interjecțională, fără ghilimele și fără majuscule.
8
Asociază interjecțiile subliniate din următoarele propoziții cu funcția sintactică potrivită.
9
În enunțul „A! ce m-am lovit.”, interjecția dată are funcție sintactică de predicat verbal?
10
Alege și rescrie din seria următoarelor enunțuri, propoziția care conține o interjecție cu funcție sintactică de atribut interjecțional: „Zău că nu mai pot!”; „Zdrang o ușă trântită.”; „Am auzit poc în spatele nostru.”; „A rămas paf!”; „Am făcut o mâncare țuț.”.
11
Completează spațiile libere cu poziția de adjunct sau centru îndeplinită de interjecțiile subliniate.
12
  • Notează funcția sintactică fără majuscule sau prescurtări.
  • Interjecțiile din enunțurile: „Șșș, fă liniște că doarme lumea.”; „Dii calule!” transmit un ordin și îndeplinesc funcția sintactică de...
13
Notează, în ordinea apariției, funcția sintactică potrivită interjecțiilor subliniate din următoarele enunțuri: „Clopoțelul sună ding-dong. Hai că au sosit invitații! E bine. Mi-a ieșit un tort uau,  însă pastele sunt tari. O să auzim numai cranț-cranț printre dinți.”.
  • Notează denumirea completă a fiecărei funcții sintactice, fără majuscule sau prescurtări.
  • Scrie pe același rând fiecare funcție sintactică delimitând răspunsurile prin virgulă.
14
  • Identifică și notează, în ordinea apariției, interjecțiile în poziție de centru din următoarele enunțuri: „De speriat ce era, tiva acasă! Era vai de el. Mama la mângâiat pe cap și ia spus: Na un biscuit cu cacao! Pe atunci nu erau plase la geamuri și muștele bâz-bâz în continuu, sâcâiau oamenii.  Uite-l pe Ion. Hai la el. Hai mai repede! Se aude oac-oac! De unde? Din baltă.”
  • Notează, în ordine,  doar interjecțiile care ocupă poziție de centru în enunțuri, delimitându-le pe fiecare prin virgulă.
15
Completează spațiile libere cu funcțiile sintactice, pe care interjecțiile regente din următoarele propoziții le subordonează: „Va fi vai de noi la examenul viitor. Bravo celor care au reușit până acum. Na, o rezolvare bună! Hai mai tare! Cântă, cântă! Pasărea fâl-fâl printre copaci.”

Descrierea testului

În acest test de limba și literatura română pentru clasa a VII-a  vei pune în practică ceea ce ai învățat la lecția video intitulată Interjectia. Funcții sintactice. Itemii prezenți în acest test sunt variați și te vor ajuta să îți atingi performanțele cu privire la  identificarea și exemplificarea funcțiilor sintactice pe care unele interjecții le pot îndeplini, precum și la stabilirea poziției de centru sau de adjunct a unor interjecții într-un enunț. Vino să facem colecții cu interjecții. Rezolvă testul și distrează-te!

Pentru a comenta acest test, fii parte din eduboom!

Comentarii (4)
Contact cu eduboom
Contact cu eduboom